31 oktober 2008

Happy halloween!

Det är Halloween och webben är fylld av "hemska" mattips. Varför inte testa...
- Monsterpaj
- Häxbrygd
eller
- Trollstavar?

Ha en härlig allhelgonahelg!

30 oktober 2008

Lyxmüsli

Om man inte orkar göra sin egen nöt- och fruktmüsli funkar Olof Viktors frukt-, nöt- och fiberströssel också! Finns att köpa lite överallt runt om i Sverige... men mysigast är såklart att köpa på hemmavistet: korsvirkesgården i Glemminge vid Ystad. En burk kostar väl runt 100-lappen men innehåller så mycket frukt, nötter och annat gott att den är värd det.

29 oktober 2008

Mandel- och kesokaka

Med en burk keso i kylen går det snabbt att fixa till en enkel och förhållandevis nyttig kaka. Nu tycker jag visserligen inte att kakor bör vara nyttiga men den här blev ett riktigt bra mellanmål: inte så söt och mättande! Jag hittade receptet på Saras kök men gjorde om det lite enligt nedan. Som krydda hade jag i en tesked av en äppelpajkrydda som snälla föräldrarna hade med sig från USA. Till kakan hade jag en klick plommonmarmelad.


Keso- och mandelkaka
(4 port)

1 liten burk keso (250 g)
2 ägg
1/2 dl flytande honung
1 dl hackad sötmandel
1 tsk krydda (t ex kanel eller kardemumma eller blandning)
1 dl mjölk
2 msk vetemjöl
2 msk mandelspån

Mixa keson slät med en mixerstav i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och rör om. Häll i en liten smord och bröad form och strö mandelspån över. Grädda mitt i ugnen ca 30-40 minuter. Servera ljummen med en klick marmelad!

28 oktober 2008

Kanske i sista minuten men...

... hur sött var inte det här kaksetet från King Arthur Flour? Av varje köp går dessutom 10 % till cancerforskning.

Kanske lite sent att beställa från USA i år (med tanke på att Rosa bandet-månaden oktober snart är över) men klicka här istället så skänker Pause pengar till forskning om bröstcancer!

27 oktober 2008

Äppelsnacks

I helgen fixade jag till torkade äppelringar av några äpplen som började se lite skruttiga ut. Hur enkelt som helst: sätt ugnen på 75 grader, kärna ur och skär äpplena tunt, tunt (de behöver inte skalas) och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt stå i ugnen tills äppelringarna är torra, tog ca 2 timmar för mina.

(Inget foto idag. De flesta av mina äppelringar sitter nämligen fast på plåten... Jag hade inget bakplåtspapper hemma så lade äppelringarna direkt på en gallerplåt. Ingen bra idé. De är väldigt torra och spröda och vägrar släppa plåten... Men de äppelbitar som jag har lyckats skrapa loss smakar väldigt gott!)

Var finns den bästa sushin?


Från samma skapare som Cafékartan.se kommer Sushikartan.se. Jag tror t.o.m att sushivarianten har funnits lite längre för det är fler recensioner och tips inlagda.

Kanske mest intressant för Lundabor men även Lunds senaste sushiställe, Zen Sushi & Tea på Östra Mårtensgatan, finns med och har fått bäst betyg av alla Lunds sushiställen (vilka råkar vara fem stycken). Tror att det får bli ett besök på Zen snart!

26 oktober 2008

Mörk chokladmousse med blåbär

Något som vi alltid har i kylen är mörk choklad. Oftast har vi faktiskt några olika varianter av mörk choklad, några smaksatta och några naturella. Nu låter det ju som om vi bara äter choklad hemma men så är det faktiskt inte... bara nästan. Hur som helst, med tillägg av ett ägg så ger chokladen en mycket god och snabb efterrätt i form av chokladmousse. Jag hittade receptet via en annan Helena med hänvisning till GI-mat för familjen av Klara Desser.

Jag tog 2/3 mörk choklad (70 %) och 1/3 mörk choklad smaksatt med chili för att få en liten extra smakkick. Som topping tog jag det som fanns i frysen, dvs. blåbär, men det hade varit alldeles utmärkt med hallon också! Receptet ger inte direkt stora portioner men de är precis lagom för en liten helgefterrätt. Hur enkelt receptet än må låta så blir moussen verkligen krämig och god!


Mörk chokladmousse med bärtopping
(2 port)

50 g mörk choklad
1 ägg
1/2 msk flytande honung
Bär till topping - t ex blåbär eller hallon

Smält chokladen, gärna i mikron. Dela på ägget och vispa äggvitan till ett hårt skum. Rör ihop äggulan med honungen och därefter med den smälta chokladen. Låt gärna chokladblandningen svalna några minuter. Vänd därefter försiktigt ihop äggviteskummet med äggule-/chokladröran. Häll upp i portionsglas och servera antingen direkt eller efter en stund i kylskåp. Toppa med bär vid serveringen!

25 oktober 2008

Nyfiken på caféer?


Kolla in Cafékartan! En sökning senare så vet du vilka fikaställen som finns runt dig. Kul idé! Fler och fler caféer blir också inlagda och betygsatta. Varför inte lägga in ditt eget favoritfik med en kommentar?

24 oktober 2008

Chilihet tranbärsglögg

Ytterligare en regnig mörk blåsig kväll? Perfekt läge för en mustig, kryddig dryck! På Äppelmarknaden i Kivik köpte jag ett par flaskor tranbärsglögg med ingefära och chili från Kiviks musteri. Även om det bara är oktober än så länge öppnade vi en av flaskorna häromkvällen. Hittar du en sådan flaska någonstans, var beredd på en rejäl chilichock! Den här "glöggen" smakar nämligen inte så mycket glögg som chili! Dock är det en god kryddig smak och ingefäran känns lite lagom. Spännande som alternativ till traditionell glögg helt enkelt.

Psst. Ni räknar väl också ner dagarna till Blossa 2008-släppet? 3 november kommer årets glögg - den här gången med smak av blåbär och kryddnejlika. Låter lovande!

22 oktober 2008

Choklad med kardemumma och vitpeppar

Idag hittade jag en ny sorts choklad vilket alltid piggar upp en molnig onsdag! (Eller egentligen så vet jag väl inte om den är ny i butiken men den var ny för mig!) På bilden kanske förpackningen ser "normalstor" ut men den innehåller faktiskt bara 30 g eller fyra avlånga bitar, och kostade 14:90. Det spännande med den här mörka chokladen från Dolfin är att den innehåller dels vitpeppar, dels kardemumma.

Kardemumman märks direkt men på ett behagligt sätt. Vitpepparen är inte lika uppenbar men efter några sekunder känns en "stickighet" som jag i alla fall härleder till pepparen. Spännande smak helt enkelt! Det fanns flera intressanta smaker att välja på men den här gillar jag! Smaken av en bit räcker dessutom länge och passar utmärkt till en kopp kaffe.

20 oktober 2008

Solens mat i verkligheten

Ikväll var jag på ett föredrag av Bo Hagström, ni vet han med Solens mat på SVT. Egentligen var det väl en reklamgrej för hans böcker: han berättade anekdoter från inspelningarna, drog några matskämt och så nämnde han i förbifarten att böckerna fanns till salu efteråt.

Jag har faktiskt inte sett något avsnitt av Solens mat, det är ett av de få matprogram jag helt missat eller valt att inte se på. Vad jag dock har förstått samt vad han också talade sig varm för ikväll är vikten av att tänka närodlat (och ekologiskt) samt slow food. Ett exempel var att passa på att njuta av de härliga svenska äpplena nu under hösten. Han beskrev också hur en klassisk minestrone görs enligt slow food-principen där skinkben och parmesanskalkar får koka länge och buljongtärningar som snabb genväg är bannlysta.

Varför tar jag upp just de två exemplen? Jo, arrangören (som alltså inte var Bo Hagström utan ett externt företag) bjöd på frukt innan föredraget: Granny Smith. Inte direkt svenska närodlade äpplen, eller hur? Efteråt fick alla besökare varsin present: en plastburk italiensk salladskrydda. Salladskryddan bestod av (och nu citerar jag innehållsförteckningen) "salt, socker, örter..., glutamat..." Inte nog med glutamat alltså utan burken innehåller alltså ospecificerade "örter". Jag undrar hur många italienska slow food-älskare som skulle gå med på en sådan kryddning...

Jag använder i alla fall mycket hellre Vår egen kryddblandning från Klinta Frukt & Grönt. På den burken står t.o.m. skördedatum. Dessutom hittade jag egenodlade ekologiska kiwis i Klintas lilla gårdsbutik!

19 oktober 2008

På sommaren raps, på hösten pumpor!

Pumpafält i Simrishamnstrakten

Psst. Sugen på att laga mat med pumpa? Kolla här!

18 oktober 2008

Currydoftande räk- och tomatröra

När jag bodde hemma gjorde mamma ofta en tomat- och räkröra från ett recept som jag numera har förlagt. Därför blir det till att improvisera när räksuget sätter in, och mannen påpassligt nog har lämnat hemmet för kvällen (han är ju skaldjursallergiker tyvärr). Receptet nedan blev riktigt bra! Ännu godare hade det blivit med handskalade räkor men som sagt, räksuget fanns där så då fanns det inte tid för finlir. (Tänk, andra har röksug, jag har räksug...)


Currydoftande räkor i tomatsås
(3-4 port)

2 1/2 dl frysta räkor (skalade)
1 röd paprika
1 gul paprika
1 gul lök
Smör till stekning
2 tsk curry
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk körsbärstomater på burk (jag gillar Muttis variant)
1 dl matlagningsgrädde
Ev. chiliflingor (beror på curryns styrka)
Salt, peppar
Ris till servering

Tina de skalade räkorna (eller skala oskalade...). Hacka paprikor och lök fint. Hetta upp smöret i en hög stekpanna och fräs paprika och lök i någon minut. Häll i curryn och lägg i grönsaksbuljongtärningen. Häll på körsbärstomaterna (med spad) och matlagningsgrädden. Låt sjuda medan riset kokar. Smaka av med salt och peppar. När riset är färdigt, lägg i räkorna och låt dem bli genomvarma. Servera genast!

17 oktober 2008

Bara ett litet chokladtips

Gillar du ingefära så gillar du nog Lindt excellence ginger. Men då ska du verkligen älska ingefära, för den här chokladkakan smakar mycket av det, nästan lite för mycket för min smak faktiskt. Chokladhalten är, trots att den heter "dark", ca 47 %.

Och när jag ändå är inne på choklad, besök Jim's Chocolate Mission! Tester av hur många sorters choklad som helst, nog för många timmars suktande...

16 oktober 2008

Morots- och äppelsoppa - fira Måltidens dag!

Idag är det Måltidens dag! Temat i år är Mat & klimat och initiativtagarna, föreningen Låt måltiden blomma, hoppas att "alla ska fira genom att tillaga en god soppa, duka fint och umgås kring bordet". Nåja, jag uppfyllde i alla fall första kriteriet: laga en god soppa. Förvisso umgicks jag och mannen runt bordet men det var soffbordet framför TV:n och inte var det så vackert dukat heller...

Den här morots- och äppelsoppan är en riktig höstsoppa! Väldigt enkel dessutom. Jag använde en mellanstark curry som smaksättare. Morötterna och äpplet ger sötma som funkar utmärkt med curryn. Som tillbehör skar jag några fullkornstortillas i bitar, strödde lite olivolja och chiliflingor över samt rostade dem i ugnen (225 grader) tills de blev krispiga. Mycket gott till soppan intygas härmed!


Morots- och äppelsoppa med curry
(3-4 port)

500 g morötter
1 äpple
1 gul lök
smör till stekning
ca 2 tsk curry (beroende på egen smak)
7-8 dl kokande vatten
1 grönsaks- eller hönsbuljongtärning
Salt, peppar

Hacka morötter, äpple och lök. Hetta upp smöret i en kastrull och fräs löken i någon minut. Tillsätt curryn och fräs ytterligare ca 30 sekunder men var försiktigt så att det inte bränns (bränd curry är ingen höjdare direkt...). Lägg i morot- och äppelbitar samt buljongtärningen. Häll i vattnet och låt koka tills morötterna är mjuka, ca 20-25 minuter beroende på hur fint du hackat morötterna. Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar. Servera t ex med tortillasnibbar som du rostat i ugnen.

15 oktober 2008

Svampsoppa med timjan och sherry

Varje gång jag gör svampsoppa undrar jag varför jag inte gör det oftare! Det är ju så lätt att koka ihop en soppa och en skvätt sherry gör det hela fylligare och ger lite sötma. Här använde jag dels torkad svamp i form av en blandning från Italien, dels färska champinjoner. Timjan är en god kryddning, speciellt om du använder färsk. Som krutonger använde jag en uppstekt äppelfocaccia som bestod av en helt vanlig focacciadeg med finrivet äpple i.


Svampsoppa med timjan och sherry
(3 port)

1 dl torkad svamp
1/2 stor gul lök (eller 1 mellanstor)
Olivolja till stekning
12 mellanstora skogschampinjoner
1 grönsaks- eller kycklingbuljongtärning
3-4 dl vatten
2 dl matlagningsgrädde
Några kvistar timjan
1 skvätt sherry
Ev maizena till redning

Blötlägg den torkade svampen i ca 30 minuter. Häll bort blötläggningsvattnet, skölj av svampen i kallt vatten och låt rinna av i durkslag. Hacka lök och champinjoner. Hetta upp olja i en kastrull och fräs löken i någon minut. Tillsätt därefter buljongtärningen, den blötlagda svampen och champinjonerna. Häll på vatten (gärna kokande) och matlagningsgrädde. Lägg i timjankvistarna. Låt koka ca 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och en skvätt sherry. Vill du ha en tjockare soppa, blanda ut ca 1/2 tsk maizena i lite kallt vatten och rör därefter ner i soppan. Låt koka ytterligare någon minut. Servera med krutonger.

14 oktober 2008

Olivmarmelad

Av snälla besöket T för några helger sedan fick vi en burk olivmarmelad med päron och timjan från Les trois roses. Låter spännande eller hur? Enligt texten på burken passar marmeladen bra tillsammans med charkuterier, antipasto, mogna ostar eller kryddstarka rätter. Inget av detta fanns dock tillgängligt hemma vid vår lilla provning så det blev helt enkelt olivoljestekt focaccia. Smaken var verkligen spännande! Syrligt, nästan lite salt, av oliverna och så sötma i övrigt. Ska testa till ost nästa gång!

13 oktober 2008

Direktimporterade sötsaker


Vi har varit kattvakter några veckor åt en kompis som varit med jobbet i USA. När jag kom hem ikväll hade katten hämtats men en väldig massa sötsaker lämnats! Kolla bara på bilden ovan: maple syrup, peanut butter spread, sockrade popcorn, mini-Oreos och mycket annat, inte minst Hershey's kisses i Halloweentappning! Skriver jag inte här på ett tag så är jag nog i sockerkoma...

Angående grönt te

Ett litet tips om grönt te som jag fick mig på teprovningen: använd aldrig vatten direkt från vattenkokaren! Vattnet ska vara ca 75-80 grader när teet bryggs, vilket innebär att det kan stå och svalna ca 10 minuter i vattenkokaren. En annan metod är ju att sjuda upp vatten i en kastrull. Eller så kan man ju skaffa sig en vattenkokare med temperaturkontroll...

Skillnaden i temperatur gör verkligen skillnad! Grönt te, oavsett om det är köpt i lösvikt eller på påse, blir lätt beskt om vattnet är för varmt när det hälls på. Testa!

12 oktober 2008

Teprovning med lyckat resultat

För ett par veckor sedan var jag på teprovning hos Tehuset Java här i Lund, något som verkligen rekommenderas. Vi satt i butiken (efter stängningsdags) vid ett uppdukat bord och fick testa alla möjliga tevarianter: vitt, grönt, grön/svart, svart och "rött" (rooibos). Såklart var alla teer av högsta kvalitet och bryggda precis som de ska av ägarna till butiken. Mycket lärorikt och trevligt!


Efter provningen fick vi 10 % på allt i butiken, något som jag såklart utnyttjade till ett antal teinköp. Bland annat testade jag grönt gojite (med gojibär), rooibos chai och Kusmi detoxte (i lösvikt). På bilden ovan syns detoxteet. Enligt ägarinnan ska man bara dricka ca 2 koppar av teet i veckan eftersom det bland annat innehåller yerba mate, en stimulerande dryck från Sydamerika. Jag har testat detoxteet några gånger nu och visst, det är kanske lite uppiggande? Svårt att säga faktiskt men det smakar gott och citrusigt (av citrongräset som ingår) och det är väl det viktigaste egentligen.

Kusmi detoxte i närbild

Så enkelt, så gott!

Ibland är faktiskt det enklaste det godaste. Rödbetor, morötter, palsternackor och potatis hamnade i en långpanna med salt, chiliflingor och lite timjan. De fick rosta långsamt och avnjöts sedan med crème fraiche senap, dragon och honung. Vanligtvis brukar jag ha crème fraiche blandat med riven fetaost till men den här smaksatta crème fraichen var riktigt god!

11 oktober 2008

Kryddig äppelsoppa

En mycket trevlig kväll hos Teresia häromhelgen gjorde vi äppelsoppa ur kokboken En god höst av Malin Landqvist - en bok som utifrån vad jag såg verkligen kan rekommenderas. Många härliga höstiga recept. (Klicka här för en liten tjuvkik ur boken!) Det här är som jag minns att vi gjorde den goda soppan, som passade utmärkt som efterrätt tillsammans med en klick vaniljglass.

Äppelsoppa
(4 port)

2 syrliga fasta äpplen, skalade och i tärningar
2 dl konc äppeljuice
6 dl vatten
1/2-1 tsk malen ingefära
1/2-1 tsk manel kanel
Potatismjöl till redning
Ca 12 björnbär till servering (frysta går utmärkt!)
Vaniljglass till servering

Koka upp äppeljuice, vatten och kryddor. Lägg i äppelbitarna och låt sjuda 2 minuter. Smaka av med kryddor och red därefter med potatismjöl. Soppan bör dock inte bli alltför tjock så var försiktigt med potatismjölet! Lägg i björnbären och låt dem bli genomvarma. Servera i djupa tallrikar med en klick vaniljglass.

07 oktober 2008

För en gångs skull middag ute i Stockholm

Som en avflyttad stockholmska känns det skönt att när jag för en gångs skull äter middag ute i Stockholm hitta ett ställe som är så mysigt att jag knappt vill gå därifrån. Efter en heldag på avtalskurs och därefter en skön kvällspromenad slank vi in på Linguini på Frejgatan. Trots att alla tio (?) borden i den lilla källarlokalen var bokade var servitrisen snäll nog att fixa fram ett bord och vi njöt av pastan och vinet. En mycket trevlig kväll helt enkelt!

Läs mer på På stan som gav Linguini 4 av 5 i våras!

05 oktober 2008

Regnet det bara öser ner...

Det regnar här i Stockholm. Inte bara regnar faktiskt utan till och med spöregnar. Hela dagen. Tur att jag har min kopp te. Hittade ett nytt te häromdagen som nog kan bli en favorit: kashmir.

Teet innehåller grönt te med kanel, kryddnejlika, kardemumma och rosépeppar, och det är precis lika kryddigt som det låter!

Bilden är superlånad från tefrossa.se...
Som sagt så har jag ingen kamera just nu.


04 oktober 2008

Viktigaste högtiden?

Är på liten veckoutflykt till Sthlm utan kamera men här kommer ändå en hälsning till er alla:

Glad kanelbullens dag!


(Behövs det någonsin några ursäkter för att äta kanelbullar så är de hur som helst totalt bortblåsta idag!)

02 oktober 2008

En otroligt god äppelkaka...

... är det här! Ett recept från Allt om Mat med smärre modifikationer. Använd smakrika svenska äpplen (jag tog Aroma) och en klick vaniljglass eller grädde till. Jag tror faktiskt inte att fler ord behövs... baka!

Mandeläppelkaka
(1 kaka, ca 10 bitar)

Deg:
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
125 g smör
1 litet ägg

Fyllning:
50 g smör
100 g mandelmassa
3/4 dl strösocker
2 ägg
Rivet skal av 1/2 citron eller lime
3 stora grovrivna äpplen

Hacka (eller mixa) ihop mjöl, socker och smör till en smulig massa. Tillsätt ägget och rör snabbt ihop till en deg, ha ev. i några droppar vatten om det behövs. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ formen kallt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.

Gör fyllningen: Smält smöret i en kastrull. Riv mandelmassan fint. Blanda mandelmassa, socker, ägg och citron- eller limeskal med smöret. Sjud blandningen under omrörning tills den tjocknar. Riv äpplena (med skalet på) grovt. Lägg äppelrivet i pajskalet och häll över mandelsmeten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Låt kakan svalna innan servering.

01 oktober 2008

Pizza med mozzarella och ruccola

Eftersom jag inte kan leva helt och hållet på äpplen (även om jag skulle vilja just nu när de är som godast) är en hemmagjord pizza då och då inte helt fel! Jag brukar göra pizzan på klassiskt sätt med skinka, champinjoner och mozzarella ovanpå. Efter gräddning strör jag ruccolasallad som jag blandat med riven parmesan ovanpå och sedan är det bara att njuta tillsammans med ett glas rött vin! Degreceptet kommer från Leila Lindholm och har fördelen att den bara behöver jäsa ca 30 minuter.

Pizza med mozzarella och parmesanblandad ruccola
(4 port - en ugnslångpanna)

Deg:
50 g jäst
2 tsk strösocker
1 tsk flingsalt
1/2 dl olivolja
3 dl ljummet vatten
7-9 dl vetemjöl special

Blanda jäst, socker, flingsalt, olivolja och vatten i en bunke. Rör i mjölet lite i taget. Degen ska bli fast och elastisk. Spara ev. resterande mjöl till utbakning. Täck degbunken med en bakduk och jäs ca 30 minuter. Kavla ut degen så att den täcker botten på en långpanna, gärna på bakplåtspapper. Lägg i långpannan.

Kallrörd tomatsås:
1 burk körsbärstomater
1 finriven vitlöksklyfta
1/2 kruka basilika
salt, peppar, olivolja, ev socker

Rör ihop såsen och smaka av. Bred ut över pizzabottnen.

Topping:
Rökt skinka i strimlor
2 "bollar" mozzarella
Basilika, strimlad
Svartpeppar

Lägg toppingen ovanpå pizzan med mozzarellan överst. Peppra. Grädda i 200 grader tills pizzan är gyllene och knaprig i kanterna.

Parmesanblandad ruccola:
1 paket/påse ruccola
Riven parmesan efter smak

Blanda ruccola och parmesan och strö över den nygräddade pizzan. Servera genast!