
Svampsoppa med timjan och sherry
(3 port)
1 dl torkad svamp
1/2 stor gul lök (eller 1 mellanstor)
Olivolja till stekning
12 mellanstora skogschampinjoner
1 grönsaks- eller kycklingbuljongtärning
3-4 dl vatten
2 dl matlagningsgrädde
Några kvistar timjan
1 skvätt sherry
Ev maizena till redning
Blötlägg den torkade svampen i ca 30 minuter. Häll bort blötläggningsvattnet, skölj av svampen i kallt vatten och låt rinna av i durkslag. Hacka lök och champinjoner. Hetta upp olja i en kastrull och fräs löken i någon minut. Tillsätt därefter buljongtärningen, den blötlagda svampen och champinjonerna. Häll på vatten (gärna kokande) och matlagningsgrädde. Lägg i timjankvistarna. Låt koka ca 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och en skvätt sherry. Vill du ha en tjockare soppa, blanda ut ca 1/2 tsk maizena i lite kallt vatten och rör därefter ner i soppan. Låt koka ytterligare någon minut. Servera med krutonger.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar