16 oktober 2008

Morots- och äppelsoppa - fira Måltidens dag!

Idag är det Måltidens dag! Temat i år är Mat & klimat och initiativtagarna, föreningen Låt måltiden blomma, hoppas att "alla ska fira genom att tillaga en god soppa, duka fint och umgås kring bordet". Nåja, jag uppfyllde i alla fall första kriteriet: laga en god soppa. Förvisso umgicks jag och mannen runt bordet men det var soffbordet framför TV:n och inte var det så vackert dukat heller...

Den här morots- och äppelsoppan är en riktig höstsoppa! Väldigt enkel dessutom. Jag använde en mellanstark curry som smaksättare. Morötterna och äpplet ger sötma som funkar utmärkt med curryn. Som tillbehör skar jag några fullkornstortillas i bitar, strödde lite olivolja och chiliflingor över samt rostade dem i ugnen (225 grader) tills de blev krispiga. Mycket gott till soppan intygas härmed!


Morots- och äppelsoppa med curry
(3-4 port)

500 g morötter
1 äpple
1 gul lök
smör till stekning
ca 2 tsk curry (beroende på egen smak)
7-8 dl kokande vatten
1 grönsaks- eller hönsbuljongtärning
Salt, peppar

Hacka morötter, äpple och lök. Hetta upp smöret i en kastrull och fräs löken i någon minut. Tillsätt curryn och fräs ytterligare ca 30 sekunder men var försiktigt så att det inte bränns (bränd curry är ingen höjdare direkt...). Lägg i morot- och äppelbitar samt buljongtärningen. Häll i vattnet och låt koka tills morötterna är mjuka, ca 20-25 minuter beroende på hur fint du hackat morötterna. Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar. Servera t ex med tortillasnibbar som du rostat i ugnen.

1 kommentar:

Anonym sa...

ser jättegott ut! =)