Odlingslotten

12 april 2014

Ja, nu var det ett tag sedan det uppdaterades här. Vi tog det lite lugnt med odlingslotten förra året och besökte den någon gång i veckan mest för att vattna i pallkragarna och klippa gräset. En hel del blev det ändå att skörda, bland annat jordgubbar långt in på hösten och så gul zucchini. Dock hade nog zucchinin mått bra av lite mer regelbunden vattning så vi får skärpa oss i år. Annat gott som vi hämtade var morötter, palsternackor, äpplen och jordärtskockor. 

Jordgubbslådan före
Jordgubbslådan efter
Nu har jag i alla fall börjat odlingssäsongen genom att rensa i odlingslådorna, på sparrisbädden och lite annat idag. Allt ser fint ut på lotten och även grannarna har kommit igång verkar det som. Jordgubbslådan ser helt OK ut och vi hoppas på lika mycket skörd i år som föregående två år. 

Idag planterade jag faktiskt också två rader morötter i en av de andra lådorna (sommarmorötter, sorten Crona från Weibulls) - kanske för tidigt? Vi får väl se!  
 
Högra odlingslådan före

Högra odlingslådan efter - här ska morötterna samsas annat gott så småningom
Kul att våren är här!

12 maj 2013

Nu blommar och växer det för fullt på odlingslotten! Vi har varit där några gånger och rensat ogräs samt klippt bort gamla växtdelar. Många turer till komposthögen blev det... 

En av våra odlingslådor innehåller jordgubbar och plantorna verkar må bra även i år! Den här veckan såg jag första blomman.  
Morötter på gång
I de andra odlingslådorna har vi fyllt på med ny jord som står redo för utplanteringar. Zucchiniplantorna växer till sig i köksfönstret och en aubergineplanta fick följa med från affären. Några veckor till så får de göra jordgubbarna sällskap. Morötterna är på väg upp men i år ska jag gallra ordentligt!

Citronmeliss... och ogräs.

På den lilla kryddträdgårdsplätten finns det hopp om liv! Citronmelissen, gräslöken och chokladmyntan har tagit sig upp genom den tunga jorden och verkar vilja ta sig i år också. Lavendeln och salvian verkar också ha klarat sig fint. 

18 februari 2013

Vinterstiltje på odlingslotten! Lugnt och snöigt. Odlingslådorna står kvar men mycket sandpapper har lossnat, måste fixa nytt till vårens bataljer mot sniglarna. 

19 augusti 2012

Vilken sommar det har varit, den här första med odlingslotten! Stundtals har det ju känts som om sommaren valt att fira semester någon annanstans... men det har ändå blivit tillräckligt mycket värme för att odlingslottens växter ska frodas. Just nu är det ju sensommar även på odlingslotten och blommorna är på utblomning. Bina älskar de flesta blommorna och vi delar gärna med oss till dem. På den ätbara fronten är zucchinin i full gång men även jordgubbar plockar vi fortfarande då och då. Röda och svarta vinbär och krusbär har det också blivit en hel del av tidigare i sommar. 


Det lilla äppelträdet producerar ett antal äpplen som dock är långt ifrån färdiga och nog tar ett par månader till. På bilden ovan syns jordärtskockornas grönska. Det ska bli väldigt spännande att gräva upp knölarna om ett tag!

28 maj 2012

Det växer verkligen så det knakar på odlingslotten just nu! Det varma härliga vädret de senaste veckorna har ju inte skadat direkt. Däremot har vi investerat i en lång vattenslang med vinda, vilket har underlättat allt vattnande otroligt såklart. Varje dag plockar jag in några rädisor, ett par sparrisstjälkar, gräslök och så rabarber då och då. På marken finns mängder med smultron som börjar bli röda nu, härligt!
Vinbärs- och krusbärsbuskar finns lite överallt på lotten
Vi planterade några jordgubbsplantor i en dubbel pallkrage, de börjar rodna nu!
Vackert med blåklint!
Gräslöken är så vacker att jag nästan inte vill äta upp den!
Utöver det ätbara på odlingslotten visar sig nu den förra ägarens blomsterfrenesi! Så många vackra pioner vi har i rabatterna!
En av många vackra pioner
Nu har jag börjat plantera senare omgångar av bland annat rädisor och ruccola i odlingskragarna. Jag insåg nämligen att squashen, morötterna och rödbetorna kommer att ta lång tid på sig att bli färdiga. Lika bra då att äta grejer under tiden!

4 maj 2012

Jag har skördat! Rabarber (bara några stycken, de ska nog få växa lite till), rädisor (samma sak där, bara ett par stycken), tre sparrisstänglar och så ett knippe gräslök (finns mycket som växer halvvilt). Dessutom fick jag häromdagen höra att det finns jordärtskockor på ett ställe i rabatten. Jag var tvungen att gräva lite för att se om jag hittade någon ogrodd jordärtskocka, och det gjorde jag! Kul. Resten får dock vara kvar så plockar jag upp nya fräscha i höst istället! 

Så härliga färger på allt! (Ja, inte jordärtskockan då men den syns ju inte ändå...)

29 april 2012

Vi lyckades pricka in en fin och solig dag på lotten idag! Dessutom fick vi mycket gjort. Den jordplätt som ska bli örtagård är nu fint inramad med fyrkantiga stenar tack vare mannens slit! Jag rensade sparrisbädden från ogräs och upptäckte på vägen ett antal sparrisar på väg upp. Ska bli spännande att följa deras utveckling!
Liten sparrisknopp 29 april 2012
Vi tittade också till och vattnade pallkragarna. Rädisorna växer för fullt men har nog ett tag kvar innan de är färdiga ändå. Morotsblasten börjar visa sig men är fortfarande bara några cm höga. Lite annat smått och gott som palsternacka och rödbeta börjar också komma. Trevligt! Jag är lite otålig och önskar att det vore skördetid nu...
Pallkrage med (uppifrån) rädisor, rödbetor, palsternacka, rädisor
Häromdagen införskaffade vi några bärbuskar som ska komplettera de vinbärsbuskar som redan finns. En buske med röda krusbär planterades på ett ställe som vi inte tror har någon blomma på väg (väldigt svårt att säga på vår lott eftersom damen som hade den innan älskade blommor och planerade efter årstiderna). Likaså fick en buske som ska ge en blandning av hallon och björnbär en fin plats. Hoppas nu att det inte kommer någon köldbacklash!

27 april 2012

Nu har det gått ett halvår ungefär och ja, på vintern är det ju inte så mycket att göra på odlingslotten direkt! Däremot händer det massor nu! Damen som hade lotten innan har planterat massor med blommor som dessutom enligt uppgift är årstidsfördelade så att det (nästan) hela året ska finnas något fint att titta på! Nu på våren är det mängder av tulpaner, pärlhyacinter och andra söta vårblommor som poppar upp här och där. 

Redan i slutet på mars gjorde vi en kraftansträngning och köpte sex pallkragar för 50:- st på ett byggvaruhus i närheten. Vi placerade ut dem och köpte sexton säckar kompostjord på återvinningscentralen. De behövdes verkligen, varje dubbel pallkrage rymmer ca 8 säckar jord à 50 liter. Träningsvärk! Nåväl, vi planterade också ut ett antal frön lite på vinst och förlust, bland annat rädisor, morötter och palsternackor. För att skydda mot det något osäkra vårvädret täckte vi över pallkragarna med fiberduk. Sedan åkte vi på semester och kom tillbaka i mitten på april. Rädisorna hade börjat visa sig men resten av grönsakerna lyste med sin frånvaro. Idag, 27 april, har bland annat palsternackorna visat sig men inte en del annat. Vi får se helt enkelt! 

Idag planterade jag också rödsättlökar och vitlöksklyftor i en liten pallkrage som vi hade pak choi i förra hösten. Jag siktar på att använda blasten under sommaren helt enkelt!


September 2011


Sedan mitten på augusti 2011 är vi stolta arrendatorer av en odlingslott på hela 185 kvm! Lotten, som finns nära oss i Lund, är tyvärr vildvuxen och full av blommor. Jag har storartade planer på att göra om lotten till en grönsaks- och örtplantage men mycket får ju vänta till våren. Så här såg lotten ut när vi tog över den. Lite att arbeta med alltså!

Augusti 2011

En arbetshelg senare
Vi tillbringade en hel helg på lotten i slutet på augusti. Eftersom vi råkade pricka in en av de varmaste helgerna på hela sommaren var det väldigt behagligt! Bara genom att klippa gräset såg vi att det fanns en riktigt fin blomsterträdgård där. Några rabatter grävdes om. Dessutom byggde vi en kattbur!
Kattburen är 1,4x2 m stor ungefär, 1,30 hög. Perfekt tycker både vi och katten!

Fina besökare har vi på lotten!

 
Jag planterade en påse pak choi i en trälåda.

Oregano och smultron växer överallt!

Några veckor senare har vi stora fina pak choi - men sniglarna älskar dem. Hål i mängder!