30 maj 2008

Favoritfoccacia

Det svåraste med den här foccacian är faktiskt att stava till den! Annars rör man helt enkelt ihop degen (visst, visst, egentligen ska den knådas men vem orkar i sommarvärmen?), låter den jäsa i två omgångar, häller på olivolja och någon smarrig topping och så slutligen gräddar i 10 minuter. Lätt som en plätt! Receptet kommer ursprungligen från Leila Lindholm.

Foccacia
(1 liten långpanna)

25 g jäst
3 dl ljummet vatten (direkt ur kranen funkar bra!)
1/2 dl olivolja
2 msk honung, gärna smakrik
1 tsk salt
7 dl vetemjöl special
mer olivolja, flingsalt och "topping" (se nedan)

Smula ner jästen i en bunke. Rör ut i vattnet tillsammans med olivolja, honung och salt. Tillsätt vetemjölet och rör om till en deg. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Häll ut degen i en bakplåtsklädd långpanna. Tryck ut degen med mjölade händer så att den blir ca 1-2 cm tjock. Jäs under bakduk i 30 minuter till. Sätt ugnen på 250 grader. Gör små hål i degen med fingrarna, ringla över olivolja och strö över lite flingsalt. Strö gärna en topping ovanpå - t ex krossad rosmarin, körsbärstomater (tryck ner dem i degen), basilika, rödlök... Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, ca 10 minuter.

2 kommentarer:

Katja T H sa...

Oj, vad gott och lätt det här receptet verkar. Det ska jag prova på imorgon! :)

Anonym sa...

Det här brödet är helt gudomligt!
Har bakat dubbla recept ett antal gånger och det hinner knappt ut ur ugnen förrän brödkorgen är tom.
Vår favorit är med mycket vitlök och rosmarin. Omtyckt av både små och stora.