02 oktober 2008

En otroligt god äppelkaka...

... är det här! Ett recept från Allt om Mat med smärre modifikationer. Använd smakrika svenska äpplen (jag tog Aroma) och en klick vaniljglass eller grädde till. Jag tror faktiskt inte att fler ord behövs... baka!

Mandeläppelkaka
(1 kaka, ca 10 bitar)

Deg:
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
125 g smör
1 litet ägg

Fyllning:
50 g smör
100 g mandelmassa
3/4 dl strösocker
2 ägg
Rivet skal av 1/2 citron eller lime
3 stora grovrivna äpplen

Hacka (eller mixa) ihop mjöl, socker och smör till en smulig massa. Tillsätt ägget och rör snabbt ihop till en deg, ha ev. i några droppar vatten om det behövs. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ formen kallt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.

Gör fyllningen: Smält smöret i en kastrull. Riv mandelmassan fint. Blanda mandelmassa, socker, ägg och citron- eller limeskal med smöret. Sjud blandningen under omrörning tills den tjocknar. Riv äpplena (med skalet på) grovt. Lägg äppelrivet i pajskalet och häll över mandelsmeten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Låt kakan svalna innan servering.

2 kommentarer:

Annika sa...

Låter verkligen jättegott! Lägger den på minnet inför kommande middagsbjudningar i oktober...

E-S sa...

Med mandelmassa i kan det ju bara bli supergott! Håller med föregående talare: ska def. läggas på minnet :)