Mandeläppelkaka
(1 kaka, ca 10 bitar)
Deg:
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
125 g smör
1 litet ägg
Fyllning:
50 g smör
100 g mandelmassa
3/4 dl strösocker
2 ägg
Rivet skal av 1/2 citron eller lime
3 stora grovrivna äpplen
Hacka (eller mixa) ihop mjöl, socker och smör till en smulig massa. Tillsätt ägget och rör snabbt ihop till en deg, ha ev. i några droppar vatten om det behövs. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ formen kallt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.
Gör fyllningen: Smält smöret i en kastrull. Riv mandelmassan fint. Blanda mandelmassa, socker, ägg och citron- eller limeskal med smöret. Sjud blandningen under omrörning tills den tjocknar. Riv äpplena (med skalet på) grovt. Lägg äppelrivet i pajskalet och häll över mandelsmeten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Låt kakan svalna innan servering.
(1 kaka, ca 10 bitar)
Deg:
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
125 g smör
1 litet ägg
Fyllning:
50 g smör
100 g mandelmassa
3/4 dl strösocker
2 ägg
Rivet skal av 1/2 citron eller lime
3 stora grovrivna äpplen
Hacka (eller mixa) ihop mjöl, socker och smör till en smulig massa. Tillsätt ägget och rör snabbt ihop till en deg, ha ev. i några droppar vatten om det behövs. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ formen kallt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.
Gör fyllningen: Smält smöret i en kastrull. Riv mandelmassan fint. Blanda mandelmassa, socker, ägg och citron- eller limeskal med smöret. Sjud blandningen under omrörning tills den tjocknar. Riv äpplena (med skalet på) grovt. Lägg äppelrivet i pajskalet och häll över mandelsmeten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Låt kakan svalna innan servering.
2 kommentarer:
Låter verkligen jättegott! Lägger den på minnet inför kommande middagsbjudningar i oktober...
Med mandelmassa i kan det ju bara bli supergott! Håller med föregående talare: ska def. läggas på minnet :)
Skicka en kommentar