26 oktober 2008

Mörk chokladmousse med blåbär

Något som vi alltid har i kylen är mörk choklad. Oftast har vi faktiskt några olika varianter av mörk choklad, några smaksatta och några naturella. Nu låter det ju som om vi bara äter choklad hemma men så är det faktiskt inte... bara nästan. Hur som helst, med tillägg av ett ägg så ger chokladen en mycket god och snabb efterrätt i form av chokladmousse. Jag hittade receptet via en annan Helena med hänvisning till GI-mat för familjen av Klara Desser.

Jag tog 2/3 mörk choklad (70 %) och 1/3 mörk choklad smaksatt med chili för att få en liten extra smakkick. Som topping tog jag det som fanns i frysen, dvs. blåbär, men det hade varit alldeles utmärkt med hallon också! Receptet ger inte direkt stora portioner men de är precis lagom för en liten helgefterrätt. Hur enkelt receptet än må låta så blir moussen verkligen krämig och god!


Mörk chokladmousse med bärtopping
(2 port)

50 g mörk choklad
1 ägg
1/2 msk flytande honung
Bär till topping - t ex blåbär eller hallon

Smält chokladen, gärna i mikron. Dela på ägget och vispa äggvitan till ett hårt skum. Rör ihop äggulan med honungen och därefter med den smälta chokladen. Låt gärna chokladblandningen svalna några minuter. Vänd därefter försiktigt ihop äggviteskummet med äggule-/chokladröran. Häll upp i portionsglas och servera antingen direkt eller efter en stund i kylskåp. Toppa med bär vid serveringen!