15 september 2008

Plommonmarmelad med citron och ingefära

Jag måste ha kommit in i något slags marmeladstim i helgen - tänk så mycket inspiration en runda på torget kan ge! Ett kilo Viktoriaplommon hamnade i påsen och blev raskt till marmelad. Eftersom jag ville ha en fast marmelad använde jag syltsocker men det går säkert bra med vanligt socker också, kanske koka lite längre. Gör marmeladprovet innan du tar av kastrullen från grytan, dvs. droppa lite marmelad på en tallrik. Flyter den inte ut så är den klar. Du kan också testa att doppa en sked i grytan och sedan dra ett streck på baksidan av skeden. Inte heller då ska marmeladen flyta ihop.

Min marmelad är rätt så syrlig men smakar mycket plommon! Citronen framhäver plommonens egna smak. Vet du med dig att du är en liten sockergris så ta mer socker helt enkelt. När du har haft i sockret, akta dig för att ha för hög värme under grytan eftersom marmeladen lätt bränner fast.


Plommonmarmelad

1 kg plommon, t ex Viktoria
1/2 citron
2 msk riven färsk ingefära
2 msk vatten
500 g syltsocker

Skölj plommonen och lägg dem i en gryta. Skiva citronen tunt och lägg i grytan tillsammans med ingefäran. Häll vattnet över och låt koka på svag värme utan lock i ca 40 minuter. Plocka upp kärnorna (ett tips är att räkna plommonen innan du lägger i dem...) och häll i sockret lite i taget. Rör om ordentligt och låt koka i ca 15 minuter. Gör marmeladprovet. Är marmeladen färdig, häll den i rena varma burkar. Förvara i kylen.

Inga kommentarer: