15 september 2008

Lingonglass med varm kolasås

Samtidigt som en hel del utsökta svenska äpplen inhandlades på torget köpte jag också en liter lingon. Tyvärr, tyvärr, tyvärr blev det ingen sväng upp till stugan i Norrbotten i år och därför har jag heller inte frysen full med egenplockade lingon. Nåja, det går väl bra med köpta också även om det inte riktigt är samma sak...

Lingon, vaniljglass och kolasås är en alldeles utmärkt efterrättskombination. Lingonen gör att anrättningen inte blir alltför söt. Med några knapriga kex i botten blir det ännu godare - jag tog digestive men kan tänka mig att mandelbiskvier vore perfekt. Dessutom körde jag den jobbiga(re) varianten och gjorde egen vaniljglass i glassmaskin (använd t ex det här receptet) men det går precis lika bra med köpt god vaniljglass. Mjukrör då glassen innan du rör i lingonen. Kolasåsen måste serveras varm (nykokt) eftersom den lätt stelnar till kola när den svalnar!


Lingonglass med varm kolasås
(3-4 port)

God vaniljglass (med äkta vanilj)
1 dl lingon + lite extra till dekoration
1 1/2 digestivekex per person

Kolasås:
1 dl vispgrädde
1/2 dl sirap
1/2 dl socker
25 g smör
1/2-1 tsk malen ingefära

Koka ihop kolasåsen på svag värme i ca 5-10 minuter. Den ska bli ljusbrun. Smaka av med ingefäran. Under tiden som såsen kokar, mjukrör vaniljglassen och rör i de flesta lingonen. Smula ner digestivekexen grovt i dessertglas (eller genomskinliga skålar) och lägg en klick lingonglass ovanpå. Ringla den varma kolasåsen ovanpå och avsluta med att strö över några extra lingon.

3 kommentarer:

Karin sa...

Sagolikt gott! Även enbart lingon direkt från frysen serverade med en söt och riktigt varm kolasås smakar ljuvligt.

Spralligast sa...

Absolut! Det är något speciellt med kombinationen lingon och kola... Mums!

Petronella sa...

Att koka kolasåsen liiiite för länge blev en fantastisk, hård toppig till en kaka! Tack för ett awesome recept!