När jag bodde hemma gjorde mamma ofta en tomat- och räkröra från ett recept som jag numera har förlagt. Därför blir det till att improvisera när räksuget sätter in, och mannen påpassligt nog har lämnat hemmet för kvällen (han är ju skaldjursallergiker tyvärr). Receptet nedan blev riktigt bra! Ännu godare hade det blivit med handskalade räkor men som sagt, räksuget fanns där så då fanns det inte tid för finlir. (Tänk, andra har röksug, jag har räksug...)
Currydoftande räkor i tomatsås
(3-4 port)
2 1/2 dl frysta räkor (skalade)
1 röd paprika
1 gul paprika
1 gul lök
Smör till stekning
2 tsk curry
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk körsbärstomater på burk (jag gillar Muttis variant)
1 dl matlagningsgrädde
Ev. chiliflingor (beror på curryns styrka)
Salt, peppar
Ris till servering
Tina de skalade räkorna (eller skala oskalade...). Hacka paprikor och lök fint. Hetta upp smöret i en hög stekpanna och fräs paprika och lök i någon minut. Häll i curryn och lägg i grönsaksbuljongtärningen. Häll på körsbärstomaterna (med spad) och matlagningsgrädden. Låt sjuda medan riset kokar. Smaka av med salt och peppar. När riset är färdigt, lägg i räkorna och låt dem bli genomvarma. Servera genast!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar