30 september 2008

Ännu fler äpplen

Sedan 1988 görs varje år en tavla till Äppelmarknaden i Kivik. Tavlan är dock unik eftersom den består helt och hållet av äpplen! Årets tavla, av konstnären Emma Karp Lundström, heter "Fritt efter Frans Floris Pomona". Ungefär 35000 äpplen går åt, alla noggrant utvalda efter färgskiftning!



Närbild på äppeltavlan

Lite mer utzoomat...

För att se hela äppeltavlan, besök Kivik de närmaste veckorna eller kolla på Äppelmarknaden!

29 september 2008

Äpplen, äpplen, äpplen

Tillsammans med trevligt sällskap har jag tillbringat i princip hela helgen på Österlen. Jag som fullständigt älskar krispiga, syrliga men ändå söta, nyplockade äpplen kan ju inte motstå att åka runt bland alla äppelodlingar och bara njuta. Dessutom besökte vi äppelmarknaden i Kivik två gånger och smakade på allehanda inläggningar och marmelader. Stay tuned för bilder på musttillverkning och annat skoj.

I söndags kväll gjorde jag en äppelkaka som var fullständigt ljuvlig, och det beror helt på äpplena! Idag njuter jag av överbliven kaka, imorgon blir det recept och bilder så... upp och hoppa till närmaste torghandel. Aroma... mmmm....

27 september 2008

Daring Bakers: Lavash crackers

Den här månadens Daring Bakers-utmaning var lite annorlunda än de tidigare månadernas kakfrossa. Receptet som alla 1000+ bloggarna skulle följa var nämligen kex med dippröra. Dessutom var det två "alternative bakers" som stod för utmaningen så röran skulle vara både vegansk och glutenfri. Kexen kunde också göras glutenfria.

Jag valde att följa originalreceptet med fullkornsmjöl och det var hur enkelt som helst. Bara att blanda ihop degen, knåda lite lagom, låta jäsa och sedan kavla ut. För att få degen så tunn som möjligt kavlade jag ut den mellan två bakplåtspapper. Kexen blev helt OK, ganska hårda men samtidigt fullt tillräckligt krispiga. Jag valde att använda två olika kryddor ovanpå: dels en torkad kryddblandning, dels torkade chiliflakes.

Till dippröra gjorde jag en enkel guacamole, i princip bestående av avokado, tomat, vitlök och olivolja. För att vara en månadsutmaning var det här helt enkelt superlätt, men det är ju skönt när det är så ibland... och när det inte är någon smörkräm med i bilden!


Lavash crackers
(Från The Bread Baker's Apprentice: Mastering the Art of Extraordinary Bread av Peter Reinhart)

1, 8 dl fullkornsmjöl
1,25 krm salt
10 g färsk jäst (dvs. 1/5 paket)
1/2 msk socker
1/2 msk olivolja
ca 1 dl vatten

Blanda alla ingredienser. Knåda degen i ca 5-10 minuter. Rulla degklumpen i oljade händer och lägg i en skål. Täck med plastfolie och låt jäsa i ca 90 minuter. Degen ska ha blivit ungefär dubbelt så stor. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg degklumpen på ett bakplåtspapper och tryck ut med händerna. Lägg ett annat bakplåtspapper ovanpå och kavla därefter ut degen så tunt som möjligt. Strö någon topping, t ex flingsalt, ovanpå. Kavla lätt så att toppingen trycks ner i kexen. Skär ut kexens former och grädda därefter i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.

Servera med en dippröra, t ex guacamole (mosa en avocado, blanda med finhackad tomat, pressad vitlök, olivolja, salt och peppar).

For this Daring Bakers' challenge, I opted for the "regular" (that is non gluten-free) crackers as well as a simple guacamole to go with them. For added taste, I sprinkled dried herbs on half of the crackers and chili flakes on the rest. They all turned out tasty enough although I can't say that they were fantastic. They were however very easy to make!

25 september 2008

Fokus på Fairtrade

Vecka 41-42 är det Fairtrade Fokus, vilket är en årlig kampanj för att få människor att välja rättvisemärkt. Jag kommer i alla fall att hålla utkik efter provsmakningar och andra events runt om i Lunds butiker.

Psst. Försäljningen av rättvisemärkta varor ökade med hela 165 % i Sverige förra året - vilket faktiskt är mest i världen!

Läs mer på Rättvisemärkt!

24 september 2008

Ugnsbakat äpple med calvados och kanel

Ugnsbakade äpplen är en riktig höstefterrätt för mig! De krämiga äpplena är utsökta tillsammans med lite glass. Jag tog hemmagjord vaniljglass med lingon och kombinationen syrliga lingon och söt äppelfyllning visade sig vara helt superb. Dock funkar vanlig vaniljglass alldeles utmärkt också!

Ugnsbakade äpplen med calvados och kanel
(2 port)

2 äpplen
75 g mandelmassa
2 tsk calvados
1/2 tsk kanel
Rivet skal av 1/4 citron

Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan fint och blanda med calvados, kanel och citronskal. Skär toppen av äpplena. Kärna ur äpplena utan att skära hela vägen igenom. Skär ev av en gnutta av äppelbotten så att de står stadigt. Fyll äpplena med mandelmassefyllningen och lägg äppeltoppen ovanpå. Ställ i en ugnssäker form och täck hela formen med aluminiumfolie. Stek äpplena mitt i ugnen tills de är mjuka. Tiden beror på äpplenas storlek och fasthet men för mina (mellanstora av sorten Katja) tog det ca 45 minuter. Servera genast med vaniljglass!

23 september 2008

En latte till lunch...

Hade ett frisörbesök inbokat idag kl 12. Pga. otroligt dålig tidsplanering fick jag springa förbi 7/11 och köpa något snabbt att äta på vägen. Och vad valde jag då? Valde jag den nyttiga smoothien och en grov bulle? Eller kanske en korv? Eller varför inte en banan och en drickyoghurt? NEJ. Mitt dåliga jag valde en stor latte och en kanelbulle...

Jag fick bullen i en påse och lattemuggen i handen och går raskt vidare mot frisören. Hör så en liten duns och ser förvånat en bulle på marken. En gubbe som går förbi anmärker "ja, där ligger den ju bra"... Tar upp bullen, ska slänga den så lägger den i påsen så länge och tar några steg till. Duns. Bullen i marken igen. Börjar ana oråd. Tittar på påsen - hål i hela botten. Tack 7/11 eller var det kanske "divine intervention"? Hellre ingen lunch än en värdelös lunch.

Alltså. Ingen kanelbulle för mig. Hade jag inte haft ett kvällsmöte som just avslutades hade jag gladeligen bakat de här kanelbullarna med massor med kardemumma i fyllningen... Mums!

22 september 2008

Saffransdoftande laxsoppa med vitlökscrème fraiche

Häromdagen hittade jag en urbenad laxsida till helt OK pris. Glatt bar jag hem 1,4 kg lax och tänkte att det blir ju en smarrig måltid eller två. Jorå, det blev det, och det kommer nog att bli ett antal måltider till... En liten bit lax räcker ju hur långt som helst! Den här soppan är ett utmärkt exempel - 200 g lax räcker till 3-4 port och kan ju lyxas till med några räkor.


Saffransdoftande laxsoppa
(3-4 port)

2 msk konc. fiskfond
1/2 paket saffran
4-8 potatisar (beroende på storlek)
2 medelstora morötter
2 gula lökar
1/2 - 1 fänkål (beroende på storlek)
1 purjolök
1 1/2 dl matlagningsgrädde
200 g laxfilé
Salt, peppar eller fiskkrydda på kvarn - t ex Seafood & fish från SantaMaria
Ev. finhackad dill

1 vitlöksklyfta
1 1/2 dl crème fraiche

Koka upp 8 dl vatten tillsammans med fiskfonden och saffranet. Skala och skiva potatisen och morötterna tunt. Grovhacka löken och fänkålen. Lägg potatis, morötter, lök och fänkål i fiskbuljongen och låt koka tills potatisen är nästan mjuk. Häll i matlagningsgrädden. Skär laxen i tärningar (ca 2 cm) och skiva purjolöken. Lägg laxen och purjon i grytan och koka ca 2-3 minuter tills laxen är genomkokt. Smaka av med fiskkrydda och ev. salt, peppar och dill. Blanda pressad vitlök och crème fraiche och servera till, tillsammans med ett gott bröd!

19 september 2008

Pepparkaksmuffins med lingon

Även om det är ett tag kvar till jul är det aldrig fel med lite extra mellanmålsenergi i form av pepparkaksmuffins. Kombinationen ingefära, kanel och kardemumma är aldrig fel och i de här muffinsarna ges lite extra smak i form av frysta lingon. Jag hittade receptet hos ICA. Använd gärna råströsocker istället för vanligt strösocker eller varför inte torkade tranbär istället för frysta lingon.


Pepparkaksmuffins med lingon
(ca 12 st)

50 g smör
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl socker
2 tsk kardemumma
2 tsk kanel
1 tsk mald ingefära
1/2 tsk malen kryddnejlika
1 dl frysta lingon
1 ägg
1 1/2 dl mjölk

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret (gärna i mikron) och låt det svalna. Blanda mjöl, bakpulver, socker och kryddor i en bunke. Vispa ihop smör, ägg och mjölk. Rör ner smörblandningen och lingon i mjölet och rör ihop degen. Klicka smeten i muffinsformar, gärna en muffinsplåt. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.

18 september 2008

Rabarberkola - perfekt till glass!

Rabarberkola är kanske inte den mest fotogeniska efterrättssåsen men mycket smarrig! Kolan består helt enkelt av rabarber, sirap och socker och en smaksättning som får koka länge till en seg och mörkbrun sås. Serveras varm till vaniljglass!

Angående smaksättning så valde jag gröna kardemummakapslar (som jag plockade upp innan servering) men vaniljstång eller kanelstång är också mycket gott. Bra användning för årets sista rabarber helt enkelt!

Rabarberkola
(4 port)

Ca 300 g rabarber (bara stjälkarna)
1 dl ljus sirap
1/2 dl strösocker
10 gröna kardemummakapslar eller 1 kanelstång eller 1 vaniljstång

Hyvla av de yttersta lagren på rabarbern och skär sedan stängerna i mindre bitar. Lägg bitarna i en kastrull tillsammans med sirap, socker och vald smaksättning. Låt koka på svag värme tills rabarbern har blivit mjuk och det har blivit en mörk, kolaliknande sås. För mig tog det ca 1 timme men då hade jag mycket svag värme. Rör om då och då. Plocka upp smaksättningen och servera varm till vaniljglass!

17 september 2008

Svamp- och fläskgryta med vitt vin

Den här grytan baserad på fläskgrytbitar är helt enkelt perfekt för en kylig höstkväll. Svampen ger extra mycket höstkänsla och går naturligtvis att variera - jag tog skogschampinjoner. Snåla inte med örtkryddorna eftersom de gör hela grytan! Jag hittade en burk österlensk kryddblandning från Österlenkryddor med salvia, timjan, rosmarin och kyndel som passade perfekt i grytan. Till grytan åt vi buljongkokt bulgur men ris hade ju varit precis lika gott.


Svamp- och fläskgryta med vitt vin
(ca 3 port)

500 g fläskgrytbitar
1 gul lök
10 stora skogschampinjoner
Ca 2 msk torkade örtkryddor
1 buljongtärning (kyckling går bra)
Smör till stekning
1 dl vitt vin
2 dl matlagningsgrädde

Ansa fläskgrytbitarna och dela dem i ca 2x2 cm stora bitar. Hacka löken och champinjonerna grovt. Bryn grytbitarna runtom i lite smör och lägg därefter i lök och champinjoner. Låt fräsa några minuter. Lägg i buljongtärningen och örtkryddorna, häll på det vita vinet och koka ytterligare någon minut. Häll i matlagningsgrädden och rör om. Låt koka ca 10 minuter. Smaka av såsen med salt och peppar. Servera med ris eller bulgur och strö lite grovhackad salladslök över.

Heta räkor

När den skaldjursöverkänslige mannen är borta får jag dansa på bordet. Eller kanske inte, men jag får i alla fall äta så mycket räkor jag orkar till både min och kattens glädje. Nu senast var mannen bara borta en vardagskväll och därför blev det en enkel (men god) middag bestående av chilistekta räkor och ris. Allra godast blir det med egenskalade räkor men som sagt, en vardagskväll kan det vara skönt med enkla genvägar och då funkar färdigskalade stora räkor också.



Chiliheta räkor
(1 port)

1 1/2 dl färdigskalade räkor
1 paprika
1 salladslök
Chiliflingor och flingsalt eller chili explosion
3/4 dl matlagningsgrädde
Ris till en portion

Koka ris. Tina räkorna. Hacka paprikan och salladslöken. Stek paprikan i lite olja i någon minut, strö över chili och flingsalt. Häll på matlagningsgrädden och låt koka ett par minuter. Lägg därefter i räkorna och låt dem bli genomvarma. Servera med riset och strö den hackade salladslöken över.

16 september 2008

Farväl Fun Light

Jag har tyvärr ingen myrstack i närheten. Annars hade jag gladeligen testat för att se om det här stämmer. Nu nöjer jag mig med att konstatera att det tog en artikel i mannens bibel Ny teknik för att få stopp på inköpen av Fun Light till vårt hem. Det räckte nämligen inte med det här.

(Jag har absolut ingenting emot lightdrycker. Tvärtom, Cola zero förtärs ganska ofta utanför hemmet. Det jag har svårt för är den mycket konstlade smaken i flertalet Fun Lightsmaker. Efter att ha druckit mycket Fun Light Ice tea peach tog jag en paus på några veckor. När jag smakade det igen var det som att dricka sötningsmedel. Inte socker, utan sötningsmedel. Därav slutet på min Fun Light-tid, vilket inte innebär att det var slutet på mannens...)

15 september 2008

Plommonmarmelad med citron och ingefära

Jag måste ha kommit in i något slags marmeladstim i helgen - tänk så mycket inspiration en runda på torget kan ge! Ett kilo Viktoriaplommon hamnade i påsen och blev raskt till marmelad. Eftersom jag ville ha en fast marmelad använde jag syltsocker men det går säkert bra med vanligt socker också, kanske koka lite längre. Gör marmeladprovet innan du tar av kastrullen från grytan, dvs. droppa lite marmelad på en tallrik. Flyter den inte ut så är den klar. Du kan också testa att doppa en sked i grytan och sedan dra ett streck på baksidan av skeden. Inte heller då ska marmeladen flyta ihop.

Min marmelad är rätt så syrlig men smakar mycket plommon! Citronen framhäver plommonens egna smak. Vet du med dig att du är en liten sockergris så ta mer socker helt enkelt. När du har haft i sockret, akta dig för att ha för hög värme under grytan eftersom marmeladen lätt bränner fast.


Plommonmarmelad

1 kg plommon, t ex Viktoria
1/2 citron
2 msk riven färsk ingefära
2 msk vatten
500 g syltsocker

Skölj plommonen och lägg dem i en gryta. Skiva citronen tunt och lägg i grytan tillsammans med ingefäran. Häll vattnet över och låt koka på svag värme utan lock i ca 40 minuter. Plocka upp kärnorna (ett tips är att räkna plommonen innan du lägger i dem...) och häll i sockret lite i taget. Rör om ordentligt och låt koka i ca 15 minuter. Gör marmeladprovet. Är marmeladen färdig, häll den i rena varma burkar. Förvara i kylen.

Lingonglass med varm kolasås

Samtidigt som en hel del utsökta svenska äpplen inhandlades på torget köpte jag också en liter lingon. Tyvärr, tyvärr, tyvärr blev det ingen sväng upp till stugan i Norrbotten i år och därför har jag heller inte frysen full med egenplockade lingon. Nåja, det går väl bra med köpta också även om det inte riktigt är samma sak...

Lingon, vaniljglass och kolasås är en alldeles utmärkt efterrättskombination. Lingonen gör att anrättningen inte blir alltför söt. Med några knapriga kex i botten blir det ännu godare - jag tog digestive men kan tänka mig att mandelbiskvier vore perfekt. Dessutom körde jag den jobbiga(re) varianten och gjorde egen vaniljglass i glassmaskin (använd t ex det här receptet) men det går precis lika bra med köpt god vaniljglass. Mjukrör då glassen innan du rör i lingonen. Kolasåsen måste serveras varm (nykokt) eftersom den lätt stelnar till kola när den svalnar!


Lingonglass med varm kolasås
(3-4 port)

God vaniljglass (med äkta vanilj)
1 dl lingon + lite extra till dekoration
1 1/2 digestivekex per person

Kolasås:
1 dl vispgrädde
1/2 dl sirap
1/2 dl socker
25 g smör
1/2-1 tsk malen ingefära

Koka ihop kolasåsen på svag värme i ca 5-10 minuter. Den ska bli ljusbrun. Smaka av med ingefäran. Under tiden som såsen kokar, mjukrör vaniljglassen och rör i de flesta lingonen. Smula ner digestivekexen grovt i dessertglas (eller genomskinliga skålar) och lägg en klick lingonglass ovanpå. Ringla den varma kolasåsen ovanpå och avsluta med att strö över några extra lingon.

14 september 2008

Jordnötssås med kokosmjölk

En burk jordnötssmör i kylskåpet gav inspiration till en middag häromdagen: marinerad kyckling med grönsaker, ris och jordnötssås. Marinaden till kycklingen var helt enkelt en blandning av allehanda kryddor: gurkmeja, malen koriander, spiskummin, chiliflingor och fisksås. Jordnötssåsen är hur enkel som helst att röra ihop och är riktigt kryddig och smarrig!


Jordnötssås
(2-3 port)

2 dl kokosmjölk
1 - 1 1/2 tsk röd currypasta
3-4 msk jordnötssmör
Några stänk fisksås
2 limeblad eller rivet skal av 1/2 lime
Vatten till spädning

Koka upp kokosmjölken, currypastan och jordnötssåsen och rör om ordentligt. Låt sjuda en liten stund. Om du använder limeblad så låt dem koka med. Smaka av med fisksås och ev. rivet limeskal. Späd ev. med vatten om såsen är för tjock. Servera till t ex kyckling och ris.

13 september 2008

Enkelt ugnsbakat äppelmos


Nu när det är fullt av svenska äpplen hos torghandlarna (dock inte i matvarubutikerna dumt nog!) blir i alla fall jag otroligt sugen på att laga mat och baka med äpplen som huvudingrediens. Idag fick två sorters äpplen följa med hem från torget och ett kilo blev raskt till äppelmos!

Jag blev tipsad om det här sättet att göra äppelmos på av en kollega. Lite googlande senare vet jag nu att hon i sin tur måste ha sett på Go'kväll där tydligen det här äppelmoset lagades. Det är hur som helst ett sjukt enkelt sätt att göra äppelmos på: ugnsbaka äpplena, mosa i potatispress och söta efter smak. Jag använde 1 kg svenska äpplen (såklart!), närmare bestämt sorten Alice, och det blev nästan 1 "honungsburk" äppelmos.

Det här äppelmoset är så enkelt att det nästan inte behövs något recept men ändå:

Ugnsbakat äppelmos

1 kg äpplen, svenska fasta
Socker enligt egen smak men 1 dl borde räcka
Ev. 1 kanelstång

Sätt ugnen på 200 grader. Pricka äpplena och ställ dem i en bakplåtspappersklädd långpanna. Grädda dem mitt i ugnen i ca 30-40 minuter tills de är mjuka men inte för mjuka (de ska alltså inte vara som på bilden nedan...). Ta ut äpplena och pressa dem med skal och allt med en potatispress ner i en skål. Finessen är nämligen att skal och kärnor fastnar i pressen. Smaka av med socker efter egen smak, ett tips är att börja med ungefär 1/2 dl socker. Häll över i en ren burk och lägg gärna i en kanelstång som får ge smak under kylningen.

Eftersom moset inte innehåller så mycket socker har det inte så lång hållbarhetstid i kylen. Förvara då hellre i frysen om du inte är en storkonsument av äppelmos.


Så här ska äpplena alltså INTE se ut efter ugnsbakningen... kolla till dem då och då!

12 september 2008

Aubergine- och köttfärsgratäng

En köttfärsgratäng behöver faktiskt inte innehålla pasta. Aubergine- och/eller squashskivor funkar lika bra som plattor. I övrigt kan ingredienserna varieras efter vilka grönsaker som finns hemma. Jag brukar rosta mina aubergineskivor i ugnen istället för att steka dem som det rekommenderas i flertalet recept, antagligen för att jag inbillar mig att de blir mindre flottiga då. Tänk på att smaksätta både köttfärssås och tomatsås rejält - alla örtkryddor i princip funkar. Den här gången tog jag salvia, dragon, rosmarin och timjan. Riven ost ovanpå gratängen är inte nödvändigt men gör den lite matigare. En sallad till räcker!


Aubergine- och köttfärsgratäng
(4 port)

1 stor aubergine
2 paprikor, gärna i olika färger
1 gul lök
300 g köttfärs
2 morötter
smör till stekning
2 dl hönsbuljong (1/2 buljongtärning + 2 dl vatten)
2 msk tomatpuré eller ketchup
salt, peppar
3 tomater i skivor
1 tsk torkad dragon
4-5 blad färsk salvia, finhackade
2 pressade vitlöksklyftor
4 dl tomatjuice eller 1 burk passerade tomater
2 dl riven ost, gärna smakrik

Sätt ugnen på 250 grader. Skär auberginen i tunna skivor på längden och strö lite salt över skivorna. Kärna ur paprikorna och dela dem i kvartar. Lägg aubergine och paprika på bakplåtspappersklädd plåt och rosta högt upp i ugnen i ca 10 minuter (passa så att de inte bränns!). Ta ut dem och låt paprikorna svalna. Sänk ugnsvärmen till 200 grader. Hacka löken fint. Riv morötterna. Fräs färs och lök i lite smör/olja tills den får fin färg. Häll i hönsbuljongen, tomatpurén och morötterna och låt buljongen koka in. Smaka av med salt och peppar. Dra av skinnet från paprikorna och dela dem i långa strimlor. Skiva tomaterna. Varva aubergineskivor, köttfärsröra, paprikastrimlor och tomatskivor i en ugnsfast form. Avsluta med aubergineskivor. Blanda tomatjuice eller passerade tomater med hackade örtkryddor och pressad vitlök. Häll över formen. Riv osten och fördela ovanpå gratängen. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter.

11 september 2008

Morotssoppa med kokosmjölk och röda linser

Visst, det här är en enkel morotssoppa men samtidigt mycket mer än så! Lite kokosmjölk och röda linser i soppan gör den extra smakrik och fyllig. Några rostade cashewnötter med kokosflingor och krossad chili gör soppan ännu lite mer spännande. Inspiration från GI Viktkoll faktiskt men med annan kryddning.




Morotssoppa med kokosmjölk och röda linser
(4 port)

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 medelstora morötter
2 tsk finhackad färsk ingefära
1 1/2 dl röda linser
1 tsk milt paprikapulver
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
1 krm krossad chili
1 hönsbuljongtärning
6 dl kokande vatten
400 ml kokosmjölk (1 burk alltså)
Olivolja till stekning
Salt, peppar

Chilirostade cashewnötter:
1 dl cashewnötter
2 msk kokosflingor
1/2 tsk krossad chili
1 tsk olivolja

Gör nötterna först: sätt ugnen på 175 grader. Blanda nötterna med oljan, häll på krossad chili och kokosflingor. Häll ut på en bakplåtspappersklädd plåt och rosta några minuter i ugnen. Passa noga så att kokosflingorna inte bränns. Ta ut och låt svalna.

Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Skala morötterna och hacka dem grovt. Fräs lök, vitlök, ingefära, morötter, linser och kryddorna i lite olivolja. Rör i buljongtärningen och häll över det kokande vattnet samt kokosmjölken. Låt sjuda ca 10 minuter. Mixa till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar. Värm eventuellt soppan om det behövs. Servera tillsammans med cashewnötterna.

10 september 2008

Ostron i havsnära miljö

Den här veckan har jag tillbringat ett par dagar på utvecklingsdagar med jobbet i Arild. Arild, för den som inte vet, är en liten ort i norra Skåne på Kullahalvön, ganska nära den kanske mer kända badorten Mölle. Arild ligger på en bergssida (nåja, men backigt är det!) ner mot havet och är mycket idylliskt med hästar som betar runt hotellet och det glittrande havet ständigt närvarande.


Vi bodde på Rusthållargården, ett hotell med en restaurang som är känd för sin husmanskost. Och visst, till lunch blev det kåldolmar dag 1 och boeuf bourguignon dag 2. Middagen var lite mer avancerad med en förrätt på rökt lammfilé, tryffelkräm och rödbetor och en huvudrätt som bestod av marulk med hummersås och potatisterrin. Dock var tillbehöret till middagen det roligaste - på tallriken låg nämligen ett ostron med lite olja ovanpå. Jag tror inte att jag fått ostron till konferensmat någon gång tidigare!


Sedan är det ju en diskussionsfråga om ostron är gott eller inte...

06 september 2008

Törstsläckare

Gillar du precis som jag ingefära så har den här drycken potential att bli en favorit. Den bubbliga drycken har tyvärr det något fånigt namnet Healthy twist. Jag tvivlar nämligen på att den är så "healthy" eftersom ingrediens nr 2 i listan är socker. Hur som helst så har den en lagom kraftig smak av ingefära och är en perfekt törstsläckare. Jag hittade den på Ris & Curry i Lund.

05 september 2008

Indisk inspiration

En matfavorit på Youtube är Manjula - en indisk kvinna som i pedagogiska videor visar hur hon lagar ett antal indiska rätter. Sök helt enkelt på Manjula så kommer en lång lista på rätter fram med recepten till höger. Nedan lagar Manjula rätten chola tikki, en vegetarisk gryta som baseras på kikärter och potatis. Även en bra beskrivning av naanbröd finns att hitta!


03 september 2008

Hoppsan...

... så snabbt den här veckan går och så tyst det blev här! Men sånt händer, vi är nämligen kvar i det lugna tempo som kommer av en helg på landet. Inte vilket land som helst heller utan en mycket trevlig havsnära stuga (ganska precis 5 m till havet från verandan) i Blekinge. Hela helgen tillbringades på bryggan vilket resulterade i två insikter:
(1) Solen bränner näsan även om det är sista dagarna i augusti och ganska så kallt i luften.
(2) Vin är gott i kvällssolen på bryggan med havet kluckandes alldeles intill.

För att det här inlägget ska få någon som helst anknytning till mat och dryck tipsar jag härmed om ett gott sydafrikanskt boxvin:

Drostdy-Hof Cape Red 2007
(178:- på Systemet - ja, var annars?)

Funkar enligt Systemet till kyckling och lättare fläskköttsrätter men jag intygar härmed att det funkar lika bra på egen hand!