12 september 2008

Aubergine- och köttfärsgratäng

En köttfärsgratäng behöver faktiskt inte innehålla pasta. Aubergine- och/eller squashskivor funkar lika bra som plattor. I övrigt kan ingredienserna varieras efter vilka grönsaker som finns hemma. Jag brukar rosta mina aubergineskivor i ugnen istället för att steka dem som det rekommenderas i flertalet recept, antagligen för att jag inbillar mig att de blir mindre flottiga då. Tänk på att smaksätta både köttfärssås och tomatsås rejält - alla örtkryddor i princip funkar. Den här gången tog jag salvia, dragon, rosmarin och timjan. Riven ost ovanpå gratängen är inte nödvändigt men gör den lite matigare. En sallad till räcker!


Aubergine- och köttfärsgratäng
(4 port)

1 stor aubergine
2 paprikor, gärna i olika färger
1 gul lök
300 g köttfärs
2 morötter
smör till stekning
2 dl hönsbuljong (1/2 buljongtärning + 2 dl vatten)
2 msk tomatpuré eller ketchup
salt, peppar
3 tomater i skivor
1 tsk torkad dragon
4-5 blad färsk salvia, finhackade
2 pressade vitlöksklyftor
4 dl tomatjuice eller 1 burk passerade tomater
2 dl riven ost, gärna smakrik

Sätt ugnen på 250 grader. Skär auberginen i tunna skivor på längden och strö lite salt över skivorna. Kärna ur paprikorna och dela dem i kvartar. Lägg aubergine och paprika på bakplåtspappersklädd plåt och rosta högt upp i ugnen i ca 10 minuter (passa så att de inte bränns!). Ta ut dem och låt paprikorna svalna. Sänk ugnsvärmen till 200 grader. Hacka löken fint. Riv morötterna. Fräs färs och lök i lite smör/olja tills den får fin färg. Häll i hönsbuljongen, tomatpurén och morötterna och låt buljongen koka in. Smaka av med salt och peppar. Dra av skinnet från paprikorna och dela dem i långa strimlor. Skiva tomaterna. Varva aubergineskivor, köttfärsröra, paprikastrimlor och tomatskivor i en ugnsfast form. Avsluta med aubergineskivor. Blanda tomatjuice eller passerade tomater med hackade örtkryddor och pressad vitlök. Häll över formen. Riv osten och fördela ovanpå gratängen. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter.

1 kommentar:

Anonym sa...

åh det där ska jag testa! verkar supergott ju! =)