13 september 2008

Enkelt ugnsbakat äppelmos


Nu när det är fullt av svenska äpplen hos torghandlarna (dock inte i matvarubutikerna dumt nog!) blir i alla fall jag otroligt sugen på att laga mat och baka med äpplen som huvudingrediens. Idag fick två sorters äpplen följa med hem från torget och ett kilo blev raskt till äppelmos!

Jag blev tipsad om det här sättet att göra äppelmos på av en kollega. Lite googlande senare vet jag nu att hon i sin tur måste ha sett på Go'kväll där tydligen det här äppelmoset lagades. Det är hur som helst ett sjukt enkelt sätt att göra äppelmos på: ugnsbaka äpplena, mosa i potatispress och söta efter smak. Jag använde 1 kg svenska äpplen (såklart!), närmare bestämt sorten Alice, och det blev nästan 1 "honungsburk" äppelmos.

Det här äppelmoset är så enkelt att det nästan inte behövs något recept men ändå:

Ugnsbakat äppelmos

1 kg äpplen, svenska fasta
Socker enligt egen smak men 1 dl borde räcka
Ev. 1 kanelstång

Sätt ugnen på 200 grader. Pricka äpplena och ställ dem i en bakplåtspappersklädd långpanna. Grädda dem mitt i ugnen i ca 30-40 minuter tills de är mjuka men inte för mjuka (de ska alltså inte vara som på bilden nedan...). Ta ut äpplena och pressa dem med skal och allt med en potatispress ner i en skål. Finessen är nämligen att skal och kärnor fastnar i pressen. Smaka av med socker efter egen smak, ett tips är att börja med ungefär 1/2 dl socker. Häll över i en ren burk och lägg gärna i en kanelstång som får ge smak under kylningen.

Eftersom moset inte innehåller så mycket socker har det inte så lång hållbarhetstid i kylen. Förvara då hellre i frysen om du inte är en storkonsument av äppelmos.


Så här ska äpplena alltså INTE se ut efter ugnsbakningen... kolla till dem då och då!

Inga kommentarer: