27 september 2008

Daring Bakers: Lavash crackers

Den här månadens Daring Bakers-utmaning var lite annorlunda än de tidigare månadernas kakfrossa. Receptet som alla 1000+ bloggarna skulle följa var nämligen kex med dippröra. Dessutom var det två "alternative bakers" som stod för utmaningen så röran skulle vara både vegansk och glutenfri. Kexen kunde också göras glutenfria.

Jag valde att följa originalreceptet med fullkornsmjöl och det var hur enkelt som helst. Bara att blanda ihop degen, knåda lite lagom, låta jäsa och sedan kavla ut. För att få degen så tunn som möjligt kavlade jag ut den mellan två bakplåtspapper. Kexen blev helt OK, ganska hårda men samtidigt fullt tillräckligt krispiga. Jag valde att använda två olika kryddor ovanpå: dels en torkad kryddblandning, dels torkade chiliflakes.

Till dippröra gjorde jag en enkel guacamole, i princip bestående av avokado, tomat, vitlök och olivolja. För att vara en månadsutmaning var det här helt enkelt superlätt, men det är ju skönt när det är så ibland... och när det inte är någon smörkräm med i bilden!


Lavash crackers
(Från The Bread Baker's Apprentice: Mastering the Art of Extraordinary Bread av Peter Reinhart)

1, 8 dl fullkornsmjöl
1,25 krm salt
10 g färsk jäst (dvs. 1/5 paket)
1/2 msk socker
1/2 msk olivolja
ca 1 dl vatten

Blanda alla ingredienser. Knåda degen i ca 5-10 minuter. Rulla degklumpen i oljade händer och lägg i en skål. Täck med plastfolie och låt jäsa i ca 90 minuter. Degen ska ha blivit ungefär dubbelt så stor. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg degklumpen på ett bakplåtspapper och tryck ut med händerna. Lägg ett annat bakplåtspapper ovanpå och kavla därefter ut degen så tunt som möjligt. Strö någon topping, t ex flingsalt, ovanpå. Kavla lätt så att toppingen trycks ner i kexen. Skär ut kexens former och grädda därefter i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.

Servera med en dippröra, t ex guacamole (mosa en avocado, blanda med finhackad tomat, pressad vitlök, olivolja, salt och peppar).

For this Daring Bakers' challenge, I opted for the "regular" (that is non gluten-free) crackers as well as a simple guacamole to go with them. For added taste, I sprinkled dried herbs on half of the crackers and chili flakes on the rest. They all turned out tasty enough although I can't say that they were fantastic. They were however very easy to make!

Inga kommentarer: