17 september 2008

Svamp- och fläskgryta med vitt vin

Den här grytan baserad på fläskgrytbitar är helt enkelt perfekt för en kylig höstkväll. Svampen ger extra mycket höstkänsla och går naturligtvis att variera - jag tog skogschampinjoner. Snåla inte med örtkryddorna eftersom de gör hela grytan! Jag hittade en burk österlensk kryddblandning från Österlenkryddor med salvia, timjan, rosmarin och kyndel som passade perfekt i grytan. Till grytan åt vi buljongkokt bulgur men ris hade ju varit precis lika gott.


Svamp- och fläskgryta med vitt vin
(ca 3 port)

500 g fläskgrytbitar
1 gul lök
10 stora skogschampinjoner
Ca 2 msk torkade örtkryddor
1 buljongtärning (kyckling går bra)
Smör till stekning
1 dl vitt vin
2 dl matlagningsgrädde

Ansa fläskgrytbitarna och dela dem i ca 2x2 cm stora bitar. Hacka löken och champinjonerna grovt. Bryn grytbitarna runtom i lite smör och lägg därefter i lök och champinjoner. Låt fräsa några minuter. Lägg i buljongtärningen och örtkryddorna, häll på det vita vinet och koka ytterligare någon minut. Häll i matlagningsgrädden och rör om. Låt koka ca 10 minuter. Smaka av såsen med salt och peppar. Servera med ris eller bulgur och strö lite grovhackad salladslök över.

1 kommentar:

Anonym sa...

oj oj vad gott!!! :D