24 september 2008

Ugnsbakat äpple med calvados och kanel

Ugnsbakade äpplen är en riktig höstefterrätt för mig! De krämiga äpplena är utsökta tillsammans med lite glass. Jag tog hemmagjord vaniljglass med lingon och kombinationen syrliga lingon och söt äppelfyllning visade sig vara helt superb. Dock funkar vanlig vaniljglass alldeles utmärkt också!

Ugnsbakade äpplen med calvados och kanel
(2 port)

2 äpplen
75 g mandelmassa
2 tsk calvados
1/2 tsk kanel
Rivet skal av 1/4 citron

Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan fint och blanda med calvados, kanel och citronskal. Skär toppen av äpplena. Kärna ur äpplena utan att skära hela vägen igenom. Skär ev av en gnutta av äppelbotten så att de står stadigt. Fyll äpplena med mandelmassefyllningen och lägg äppeltoppen ovanpå. Ställ i en ugnssäker form och täck hela formen med aluminiumfolie. Stek äpplena mitt i ugnen tills de är mjuka. Tiden beror på äpplenas storlek och fasthet men för mina (mellanstora av sorten Katja) tog det ca 45 minuter. Servera genast med vaniljglass!

Inga kommentarer: