22 september 2008

Saffransdoftande laxsoppa med vitlökscrème fraiche

Häromdagen hittade jag en urbenad laxsida till helt OK pris. Glatt bar jag hem 1,4 kg lax och tänkte att det blir ju en smarrig måltid eller två. Jorå, det blev det, och det kommer nog att bli ett antal måltider till... En liten bit lax räcker ju hur långt som helst! Den här soppan är ett utmärkt exempel - 200 g lax räcker till 3-4 port och kan ju lyxas till med några räkor.


Saffransdoftande laxsoppa
(3-4 port)

2 msk konc. fiskfond
1/2 paket saffran
4-8 potatisar (beroende på storlek)
2 medelstora morötter
2 gula lökar
1/2 - 1 fänkål (beroende på storlek)
1 purjolök
1 1/2 dl matlagningsgrädde
200 g laxfilé
Salt, peppar eller fiskkrydda på kvarn - t ex Seafood & fish från SantaMaria
Ev. finhackad dill

1 vitlöksklyfta
1 1/2 dl crème fraiche

Koka upp 8 dl vatten tillsammans med fiskfonden och saffranet. Skala och skiva potatisen och morötterna tunt. Grovhacka löken och fänkålen. Lägg potatis, morötter, lök och fänkål i fiskbuljongen och låt koka tills potatisen är nästan mjuk. Häll i matlagningsgrädden. Skär laxen i tärningar (ca 2 cm) och skiva purjolöken. Lägg laxen och purjon i grytan och koka ca 2-3 minuter tills laxen är genomkokt. Smaka av med fiskkrydda och ev. salt, peppar och dill. Blanda pressad vitlök och crème fraiche och servera till, tillsammans med ett gott bröd!

Inga kommentarer: