30 juni 2009
Varmt på jobbet?
Efter att ha prövat mig fram med olika tesorter rekommenderar jag främst rött te (rooibos) med lite citrustouch. Grönt te med julkryddor (enligt devisen man tager vad man haver) funkade kanske inte lika bra, inte heller grönt te med chili. Några påsar körsbärste (rent fruktte) blev däremot alldeles utomordentligt gott och läskande, som osötad saft ungefär. Fortsätter värmen så lär ju experimenten fortsätta...
28 juni 2009
Snabbt bröd med äpple och yoghurt
Snabbt äppel- och yoghurtbröd
(1 limpa)
2 dl fiberhavregryn (eller vanliga)
5 dl fullkornsdinkelmjöl (eller vanligt)
1 dl krossade linfrön
1 dl russin
1 dl hackade hasselnötter
2 tsk bikarbonat
2 nypor flingsalt
4 dl naturell yoghurt
1 rivet äpple
3 msk flytande honung
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser. Rör ner yoghurt, rivet äpple, honung, och blanda om ordentligt. Lägg ett bakplåtspapper i en limpform och klicka i smeten. Grädda brödet längst ner i ugnen till dess att innertempen är 98 grader.
27 juni 2009
Fräscht fiskpaket på grillen


Här mår paketen finfint på grillen

Äntligen färdiga och i spänd förväntan inför yoghurtsåsen
Fräscha grillade fiskpaket med potatis och yoghurtsås
(2 st)
1 paket hoki eller annat vit fisk (400 g)
500 g färskpotatis
flingsalt, nymalen svartpeppar
1 tomat
1 liten bunt gräslök
1 liten bunt dill
Olivolja
Yoghurtsås:
2 dl matlagningsyoghurt
flingsalt, svartpeppar
flytande honung
olivolja
Tina hokin. Fixa i ordning grillen. Skrubba och koka färskpotatisen mjuk. Dela eventuellt så att bitarna blir ungefär lika stora. Gör i ordning fyra stora ark grillfolie. Vik varje ark på mitten och lägg dem i kors, två och två. Dela fiskblocket i två delar och lägg i mitten av resp. folieark. Salta och peppra runt om. Hacka gräslök och dill fint och fördela ca hälften av örterna (resten ska användas till såsen!) på fisken. Skär tomaten i tunna skivor och lägg ovanpå fisken. Lägg potatisarna runt fisken och ringla olivolja över. Strö lite extra flingsalt ovanpå också. Vik ihop paketen och placera på grillen i ca 20 minuter. Kolla så att fisken är klar. Är den inte det, vänd eventuellt försiktigt på fiskblocken så går det snabbare att få den färdig.
Rör ihop den finhackade gräslöken och dillen med matlagningsyoghurt, en skvätt honung, en skvätt olivolja, en gnutta flingsalt och svartpeppar. Servera tillsammans med paketen och ett gott vitt vin!
Psst. Om vädret inte tillåter grillning, kör paketen i 250 graders ugn istället i ca 20 minuter.
Lite lättare vaniljglass
En vanlig bas för hemmagjord glass är vispgrädde, mjölk, äggulor, vaniljstång och socker. Helst ska det nog vara standardmjölk också för extra krämigt resultat. Igår tittade jag emellertid igenom kylen och hittade varken vispgrädde eller standardmjölk. Däremot stod ett paket matlagningsgrädde där tillsammans med lite mellanmjölk. Och vet ni vad? Glassen blev precis lika bra med "lättare" ingredienser! Den blir lite som mjukglass i konsistensen och bör därför serveras direkt från glassmaskinen. Annars går det bra att frysa in också för lite hårdare konsistens. Utan glassmaskin får man helt enkelt frysa in, röra och frysa in igen i några omgångar.

(ca 3 portioner)
1 vaniljstång
2 1/2 dl matlagningsgrädde
2 1/2 dl mjölk (mellanmjölk går alldeles utmärkt)
1 dl socker
3 äggulor
Skåra vaniljstången och skrapa ner innanmätet i en kastrull. Blanda med matlagningsgrädde och mjölk. Låt precis koka upp och ta sedan av från värmen. Låt dra så länge du har tålamod att vänta. Vispa äggulor och socker till en vit och fluffig blandning. Hetta upp gräddsmeten igen så att den nästan precis kokar och sila därefter ner den, lite i taget, i äggfluffet under vispning. Fortsätt vispa så att allt blandar sig och häll därefter smeten i en tjockbottnad kastrull, gärna lite bredare. Gör iordning en skål med isvatten och ställ en lite mindre skål inuti. Sjud smeten på låg värme under ständig omrörning tills den tjocknar något, ca 10 minuter. Häll då glassmeten i den kylda skålen och låt svalna. Rör om då och då. Kör i glassmaskin till önskad konsistens och servera genast!
Psst. Att hälla smeten i en kyld skål gör dels att smeten slutar tjockna direkt, dels att kylningen går snabbare. Orkar man inte hålla på med isvatten och flera skålar så låt smeten svalna på vanligt sätt helt enkelt.
25 juni 2009
Ljuvlig kombination
24 juni 2009
Fåglarnas krig

22 juni 2009
Dinkelbröd med äpplen och blandade frön
Jag bakade ut brödet som två limpor men det går lika bra att göra frallor. Dessutom rekommenderar Elisabeth J att kavla ut degen till en ca 4 cm tjock platta för att sedan skära den till portionsbröd.

Dinkelbröd med äpplen och blandade frön
(2 limpor eller 20 frallor)
50 g jäst
5 dl vatten (37 grader)
1/2 dl rapsolja eller solrosolja
2 tsk flingsalt
2 msk flytande honung
3 dl dinkelfullkornsmjöl
4 dl dinkelmjöl
5 dl vetemjöl
2-3 äpplen
1 ägg
1/2 dl pumpakärnor eller fröblandning
flingsalt
Rör ut jästen med lite av vattnet i en degbunke. Blanda ned resten av vattnet, olja, salt, honung och fullkornsdinkelmjöl. Arbeta in dinkelmjölet och tillsätt därefter vetemjölet lite i taget. Arbeta degen tills den är smidig, ca 5-10 minuter. Kärna ur äpplena och skär dem i ca 1 cm stora tärningar. Vänd ner äppelbitarna i degen och låt jäsa under duk i ca 30 minuter. Vänd upp degen på ett lätt mjölat och knåda lite lätt. Forma till 2 limpor eller 20 frallor. Låt jäsa 30 minuter på bakplåtspappersklädd plåt. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla limporna/frallorna med ett uppvispat ägg. Strö över pumpakärnor eller valfri fröblandning. Grädda limporna långt ner i ugnen i ca 35 minuter (känn med sticka). Har du gjort frallor, grädda dem mitt i ugnen i ca 10-15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
18 juni 2009
Grova bullar med yoghurt och linfrö
De här grova frallorna kommer nästan från restaurangen Cranks i London. Så säger i alla fall receptet i Jorden runt på 80 degar, en bok som har blivit min lilla brödbibel. Varför jag säger att de nästan kommer från Cranks är för att jag (såklart) har ändrat om lite. Att köpa hem kesella som ursprungsreceptet anger kändes onödigt när det fanns naturell yoghurt i kylen. Likaså fick lite linfrö tillkomma för att göra frallorna ännu lite nyttigare.

Grova frallor med yoghurt och linfrö
(16 st)
1/2 paket jäst (25 g)
3 dl ljummet vatten
1 msk flingsalt
1 msk socker
2 msk olivolja
1 dl naturell yoghurt (eller kesella)
1/2 dl krossat linfrö
6 dl grahamsmjöl
ca 4 dl vetemjöl
Smula jästen i en degskål och lös upp den i lite av vattnet. Tillsätt salt, socker, olja, yoghurt och linfrö. Rör ner grahamsmjölet och det mesta av vetemjölet. Knåda till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Ta upp degen, knåda den lite och dela i 16 bullar. Lägg frallorna på en bakplåtspappersklädd plåt. Klipp ett kryss i varje fralla, täck med bakduk och jäs i 30 minuter. Sätt ugnen på 220 grader. Grädda frallorna mitt i ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.
16 juni 2009
Bästa naanbrödet hittills
Naanbröd
(6 st)
1 dl mjölk
1/2 paket jäst (25 gram)
1 ägg
2 dl naturell yoghurt
2 msk rapsolja eller annan matolja
1 tsk flingsalt
2 tsk socker
1/2 tsk bakpulver
7-8 dl vetemjöl
Rapsolja till gräddningen
Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt) och lös upp jästen däri. Vispa upp ägget och blanda med yoghurt, olja, salt och socker. Tillsätt mjölk- och jästblandningen. Blanda mjöl och bakpulver och arbeta ned i degvätskan. Degen ska vara smidig, kanske behövs lite mer mjöl. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa till dubbel storlek.
Sätt ugnen på 275 grader. Knåda degen lite lätt och dela i sex delar. Kavla eller tryck ut till avlånga kakor. Lägg 3 st i taget på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa under bakduk i ca 15 minuter. Pensla med olja och grädda tills bröden är lite uppblåsta och har fått fin färg, ca 5-6 minuter. Låt svalna lite men servera dem varma!
15 juni 2009
Hoki masala med naanbröd
Med naanbröd blev det helt enkelt ett riktigt smakminne från Kerala!

Hoki masala
(2-3 port)
2 msk rapsolja
2 tsk hel spiskummin
1/2 finhackad röd (eller gul) lök
1 burk körsbärstomater eller krossade tomater
ca 2 cm finriven färsk ingefära
1 finhackad vitlöksklyfta
2 tsk mald koriander
2 tsk flingsalt
1/2 röd chili eller chili flakes
1 tsk gurkmeja
400 g hoki eller annan vit fisk, tinad
Hetta upp oljan i en gryta. Lägg i spiskumminfröna och låt fräsa en minut tills det börjar lukta gott! Tillsätt löken och rör runt i ytterligare någon minut. Rör i ingefära, vitlök, koriander, flingsalt, chili och gurkmeja. Häll i tomaterna med spad och låt puttra några minuter. Skär fisken i ca 2 cm stora kuber och lägg ner dem i grytan. Täck fiskbitarna med tomatsåsen. Späd eventuellt med lite vatten om så behövs. Låt sjuda tills fisken är genomkokt. Smaka av med salt och peppar. Servera genast med nybakade naanbröd... och njut!
Psst. Ett superbra recept på naanbröd kommer imorgon!
11 juni 2009
Havre- och kokoskakor

Havre- och kokoskakor
(ca 20-30 st)
2 dl havregryn
2 dl råströsocker
2 dl vetemjöl
2 dl kokosflingor
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
100 g smör
4 msk vatten
1 msk sirap
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samman alla torra ingredienser. Smält smöret tillsammans med vatten och sirap. Häll blandningen över de torra ingredienserna och rör ihop till en kletig smet. Rulla 20-30 små bollar och lägg dem glest på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda mitt i ugnen i ca 11 minuter.
10 juni 2009
Pasta med getost, serranoskinka och broccoli
Jag kan däremot inte säga att det här receptet på pasta med getost och broccoli kommer från ovan nämnda bok. Möjligtvis är det inspirerat men anpassat rejält beroende på att vissa ingredienser inte fanns hemma. Byt ut broccolin mot gröna bönor så är du lite närmare originalet, och parmaskinkan var inte heller med från början. Oberoende av ursprung är det här en god, snabb pastarätt som får extra smak av chili och getost. Vi (för det var faktiskt inte jag som lagade maten) använde en mild getost och det blev alldeles utmärkt!

Pasta med getost, serranoskinka och parma
(2 port)
150 g pasta, gärna penne
5 skivor serrano- eller parmaskinka
1/2 röd chili (urkärnad)
1 kvist rosmarin
30 g smör
1/2 broccolistånd alternativt ca 10 frysta broccolibuketter
75 g mild getost
Ev. pinjenötter eller annan nöt-/fröblandning att strö över
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg skinkskivorna på en bakplåtspappersklädd plåt och stek dem mitt i ugnen tills de är krispiga, ca 7-10 minuter. Koka pastan i lättsaltat vatten. Kärna ur chilin och hacka fint. Hacka rosmarinen grovt. Hetta upp smöret i en stekpanna. Lägg i chili och rosmarin och låt puttra ett par minuter. Lägg i broccolin och låt den bli halvmjuk (alternativt genomvarm om du använder fryst). Häll av pastan, och blanda i stekpannan. Ta av från värmen och smula getosten över. Servera genast, gärna med några pumpafrön eller pinjenötter strödda över.
09 juni 2009
Blåbär och choklad?

Fräscht faktiskt med blåbären och mandeln gör det hela lite knaprigare och mer spännande. God och lite annorlunda helt enkelt! Däremot tycker jag nog inte att 47 % choklad borde räknas som "dark" - snarare mellanljus.
07 juni 2009
Prickiga äppelmuffins
Prickiga äppelmuffins
(ca 12 st)
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk kanel
1/2 dl strösocker
1 msk blått (svart) vallmofrö
2 1/2 dl rivet äpple (ca 2 äpplen)
1 dl hackade russin
1 ägg
2 1/2 dl mjölk
60 g smör, smält
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och låt det svalna något. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Rör i rivet äpple och russin. Vispa ihop ägg och mjölk lätt i en skål, rör ner det smälta smöret. Blanda ner äggsmeten i mjölblandningen och rör försiktigt ihop smeten. Fyll formarna med smet och grädda ca 18-20 minuter. Låt svalna på galler.
06 juni 2009
Supersmarrig vaniljvisp

Vaniljvisp
(ca 4 port)
2 äggulor
2 msk florsocker
1/2 tsk vaniljsocker (eller en nypa vaniljpulver)
3 dl grädde
Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker pösigt. Vispa grädden lätt och vänd sedan ner den i blandningen.
OBS! Alternativt tillvägagångssätt om du har t ex en Kitchen Aid som är lite kinkig med att vispa små mängder: vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker med ca 1/2 dl av grädden. Rör sedan i resten av grädden och vispa vidare till önskad konsistens.
05 juni 2009
Smulpaj med rabarber och mandelmassa

Smulpaj med rabarber och mandelmassa
(ca 4 stora bitar)
Mandelsmulor:
200 g mandelmassa (grovriven)
100 g smör (eller 150 g som ursprungsreceptet säger)
1 dl råströsocker (eller 1 1/2 dl strösocker som ursprungsreceptet säger)
2 1/2 dl vetemjöl
Rabarberfyllning:
4 rabarberstjälkar, medelstora
1 cm färsk ingefära, finriven
1/2 dl råströsocker (eller vanligt strösocker)
1 msk potatismjöl
Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan grovt, skär smöret i tärningar och arbeta snabbt ihop till en grynig massa tillsammans med mjölet och sockret. Fördela hälften av massan i botten på en pajform (ca 24 cm i diameter). Grädda mitt i ugnen i 7-8 minuter. Skala rabarbern om det behövs och skär i ca 1 cm stora bitar. Blanda med riven ingefära, socker och potatismjöl. Lägg blandningen i det förgräddade pajskalet och grädda i ytterligare 25-30 minuter. Servera med glass, grädde eller varför inte en vaniljvisp?
04 juni 2009
Sugen på att baka?

Har bara tittat snabbt i den här bakboken från 2006 men den verkar ha stor potential. Recept från världens alla delar (nästan) och dessutom charmiga anekdoter från författaren Annica Tribergs liv utomlands. Trevliga, mestadels enkla recept på allt från Irish soda bread till croissanter till knäckebröd!
02 juni 2009
God, godare, godast!

Den här nyheten från Siaglass smakar blåbär helt enkelt, mycket blåbär! Dessutom ekologisk - vilket ju aldrig är fel!
Bild från Siaglass
01 juni 2009
Kalljästa frukostfrallor med frön
Kalljästa frukostfrallor med frön
(ca 8-10 st)
1/4 paket jäst (dvs. 12,5 gram)
1 msk flytande honung
2 tsk flingsalt
2 1/2 dl kallt vatten
1 dl havregryn (eller andra gryn, t ex dinkelflingor)
1/2 dl krossade linfrön
ca 4-6 dl mjöl (gärna blandat, t ex 1/4 grovt mjöl, 3/4 vetemjöl)
(Psst. Beroende på mjölsort kan det variera mycket i mängden som behövs. T ex med grovt dinkelfullkornsmjöl räckte det med ca 4 dl... så ta lite i taget!)
Rör ut jästen i det kalla vattnet tillsammans med salt och honung. Rör i grynen, linfrö och mjölet lite i taget. Arbeta väl i maskin. Eventuellt behövs mer mjöl men degen ska vara lite kladdig. Strö över lite mjöl, täck bunken med en handduk och ställ i kylen över natten.
På morgonen: sätt ugnen på 225 grader. Knåda ut degen på mjölat bakbord och skär/forma till ca 8-10 frallor. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och pensla med lite uppvispat ägg. Strö eventuellt lite sesam- eller vallmofrön över frallorna. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter.
Rabarbermuffins med mandelmassa och vit choklad

Rabarbermuffins med mandelmassa och vit choklad
(ca 10 st)
100 g smör
2 ägg
1 dl råströsocker
1 kryddmått vaniljpulver (eller 1 tsk vanligt vaniljsocker)
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 g mandelmassa
ca 3-4 rabarberstjälkar
1 tsk potatismjöl
1-2 msk strösocker
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ägg, socker och vaniljpulver fluffigt. Rör ner smör och mjölk. Blanda vetemjöl och bakpulver. Riv mandelmassan fint. Rör försiktigt ner mjölblandningen och mandelmassan i smeten. Skala rabarbern och skär i ca 1 cm stora bitar, blanda med potatismjöl och strösocker. Ställ ut ca 10 muffinsformar av papper, gärna i en muffinsform. Fyll muffinsformarna till hälften. Fördela rabarbern ovanpå. Finns det någon smet kvar så klicka den ovanpå rabarbern i formarna. Grädda mitt i ugnen i ca 12-15 minuter. Ringla eventuellt lite smält vit choklad över.