20 maj 2009

Citruspaj med polentasmultopping

På en utbildning häromveckan fick jag den här pajen till efterrätt. Eftersom jag gillade den så mycket bad jag om receptet, som visade sig komma från boken Smulpajer av Elisabeth Johansson från 2006. Tyvärr verkar boken ha slutat säljas (om det är någon som har ett exemplar över kan ni väl höra av er...). Dock fick jag en kopia på pajreceptet och testade såklart några dagar senare. Smarrig! Fyllningen är härligt gul och syrlig. Med en klick grädde till blev det en härlig efterrätt.

Jag tog faktiskt bara hälften så mycket saft som receptet angav och pajen tog ändå lång tid att stelna. För att förenkla pajen går det, enligt konferensbakerskan, lika bra att göra pajen utan smultäcke. Det blir ju såklart inte så mycket en smulpaj då som en lika god citruspaj!

Psst. Upptäckte just att på recept.nu finns ett urval av recept från boken Smulpajer. Just den här citruspajen finns inte med men de andra låter rätt goda de också...


Citruspaj med polentasmultopping
(1 pajform, ca 10 bitar)

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
2 msk florsocker
125 g smör
1 ägg

Mixa ihop pajdegen och låt vila i kylen insvept i plastfolie i 1 timme. Kavla ut degen och fodra en pajform med hel botten, ca 28 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Låt formen stå i frysen i ca 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda direkt från frysen i ca 10 minuter. Låt svalna. Sänk ugnstemperaturen till 150 grader.

Citrusfyllning:
4 äggulor
2 dl socker
1 apelsin, saft och finrivet skal
1 citron, saft och finrivet skal (OBS! Är frukterna stora så räcker det med hälften av saften!)
1 dl vispgrädde

Vispa ihop äggulor och socker. Tillsätt citrussaft, -skal och grädde. Häll fyllningen i pajskalet och grädda på nedersta falsen i ca 20 minuter. Blanda under tiden ihop polentasmulorna om du vill ha dem ovanpå.

Polentasmulor:
50 g smör, kallt
1/2 dl polentagryn
1/2 dl vetemjöl
2 msk socker

Skär smöret i tärningar och blanda med övriga ingredienser till en smulig massa. Strö smulorna över pajen och grädda i ytterligare 10-12 minuter eller tills pajen har stelnat (kan ta betydligt längre tid beroende på hur fast fyllningen är).

Servera med en klick lättvispad grädde!

3 kommentarer:

fruktsallad sa...

Låter smaskens. Har länge velat göra citronpaj men inte kommit till skott!

bakmammorna sa...

både citron och limepaj är ju så himla gott såd et här låter inte dumt. lite ovanligt med polenta på, men kul att testa!

Mikkan sa...

Wow, vilken superpaj! Det är ju sånt man önskade att man hade hittat på själv. :)