20 maj 2009

Frallor med 4-kornskross

Är det här de vackraste frallorna som världen någonsin har skådat? Antagligen inte. De kanske inte ens är de roligaste frallorna som någonsin har bakats. Däremot är de grova, goda, säkert nyttiga och framförallt - de är de första frallorna som min vackra Kitchen Aid har producerat!

Receptet är från påsen med 4-kornskross från Saltå kvarn, nästan i alla fall. Bara skillnad i degvätska... och mjöl... och formen...

Grova frallor med fyrkornskross
(ca 12-16 st beroende på hur stora du vill ha dem)

2 dl fyrkornskross (Saltå kvarn)
4 dl vatten
5 dl kallt vatten (mjölk eller filmjölk säger påsen)
1 paket jäst (50 g)
2 tsk salt
1 tsk flytande honung
2 msk olivolja (olja eller flytande margarin säger påsen)
minst 13 dl mjöl (hälften rågmjöl, hälften vetemjöl eller allt rågsikt)

Koka upp fyrkornskross och vatten (4 dl) i en kastrull och låt koka till en tjock gröt (ca 10 minuter). Häll gröten i en degbunke (eller matberedare) och blanda i det kalla vattnet (5 dl). Rör runt och kolla så att allt är fingervarmt. Om det är för varmt, låt svalna helt enkelt. Smula ner jästen och rör om så att den löser sig. Blanda i salt, honung, olivolja och nästan allt mjöl. Bearbeta degen tills den är smidig och släpper kanterna på bunken. Eventuellt behövs mer mjöl under tiden! Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Knåda degen lätt på ett mjölat bakbord. Forma frallor, ca 12-16 st. Lägg frallorna på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader och grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Ät och känn dig nyttig!

2 kommentarer:

fruktsallad sa...

Gott! Dessa måste jag testa!

mArtin sa...

Den inte så vackra formen är mitt fel men degen klibbade ju hela tiden. För lite mjöl i bullrullningen har jag nu lärt mig... Jeje. Jag tyckte de smakade bra med lite smör och ost på!