22 juni 2009

Dinkelbröd med äpplen och blandade frön

En av mina nuvarande favoriter bland kokboksförfattarna är Elisabeth Johansson. Hon håller sig mestadels till teman: förutom Smulpajer har hon även skrivit böcker om choklad och jordgubbar. Det här receptet på dinkelbröd med äpplen och blandade frön kommer från Min äppelbok som kanske inte så förvånande nog handlar om äpplen i olika former. Brödet är mycket lätt att knåda ihop (speciellt med en assistent såklart) och håller sig färskt i flera dagar. Äpplena gör att brödet kan kännas lite "geggigt" när det är nybakat men det blir fastare när brödet har svalnat.

Jag bakade ut brödet som två limpor men det går lika bra att göra frallor. Dessutom rekommenderar Elisabeth J att kavla ut degen till en ca 4 cm tjock platta för att sedan skära den till portionsbröd.Dinkelbröd med äpplen och blandade frön
(2 limpor eller 20 frallor)

50 g jäst
5 dl vatten (37 grader)
1/2 dl rapsolja eller solrosolja
2 tsk flingsalt
2 msk flytande honung
3 dl dinkelfullkornsmjöl
4 dl dinkelmjöl
5 dl vetemjöl
2-3 äpplen
1 ägg
1/2 dl pumpakärnor eller fröblandning
flingsalt

Rör ut jästen med lite av vattnet i en degbunke. Blanda ned resten av vattnet, olja, salt, honung och fullkornsdinkelmjöl. Arbeta in dinkelmjölet och tillsätt därefter vetemjölet lite i taget. Arbeta degen tills den är smidig, ca 5-10 minuter. Kärna ur äpplena och skär dem i ca 1 cm stora tärningar. Vänd ner äppelbitarna i degen och låt jäsa under duk i ca 30 minuter. Vänd upp degen på ett lätt mjölat och knåda lite lätt. Forma till 2 limpor eller 20 frallor. Låt jäsa 30 minuter på bakplåtspappersklädd plåt. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla limporna/frallorna med ett uppvispat ägg. Strö över pumpakärnor eller valfri fröblandning. Grädda limporna långt ner i ugnen i ca 35 minuter (känn med sticka). Har du gjort frallor, grädda dem mitt i ugnen i ca 10-15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

2 kommentarer:

Frostrosor sa...

Vilket vackert bröd! Nämns det i orginalreceptet eller i äppelboken vilka äpplen som fungerar bäst i bakningen av matbröd? Är det söta eller syrliga som gäller? Jag har nämligen ett gäng gröna äpplen här hemma som jag vill göra något med.

Spralligast sa...

Hej! Det var gott också! :)

I boken nämns Discovery, Alice, Katja, Rubinola eller Ingrid Marie som exempel. Alla de är väl röda om jag inte missminner mig?

Kan dock tänka mig att det blir gott med gröna, kanske lite fastare äppelbitar i brödet bara!