18 juni 2009

Grova bullar med yoghurt och linfrö

Sedan en Kitchen Aid gjorde sitt intåg i mitt liv har mängden matbrödsbak mer än fördubblats hos oss. Jag skulle nästan tippa på exponentiell ökning av hembakta frallor faktiskt. Maskinen gör allt knådande så lätt, vilket är perfekt för mig som faktiskt inte gillar att kladda med deg mer än nödvändigt. Dessutom blir det mycket roligare att experimentera med olika ingredienser eftersom nästa bak bara är en jästbit bort...

De här grova frallorna kommer nästan från restaurangen Cranks i London. Så säger i alla fall receptet i Jorden runt på 80 degar, en bok som har blivit min lilla brödbibel. Varför jag säger att de nästan kommer från Cranks är för att jag (såklart) har ändrat om lite. Att köpa hem kesella som ursprungsreceptet anger kändes onödigt när det fanns naturell yoghurt i kylen. Likaså fick lite linfrö tillkomma för att göra frallorna ännu lite nyttigare.


Grova frallor med yoghurt och linfrö
(16 st)

1/2 paket jäst (25 g)
3 dl ljummet vatten
1 msk flingsalt
1 msk socker
2 msk olivolja
1 dl naturell yoghurt (eller kesella)
1/2 dl krossat linfrö
6 dl grahamsmjöl
ca 4 dl vetemjöl

Smula jästen i en degskål och lös upp den i lite av vattnet. Tillsätt salt, socker, olja, yoghurt och linfrö. Rör ner grahamsmjölet och det mesta av vetemjölet. Knåda till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Ta upp degen, knåda den lite och dela i 16 bullar. Lägg frallorna på en bakplåtspappersklädd plåt. Klipp ett kryss i varje fralla, täck med bakduk och jäs i 30 minuter. Sätt ugnen på 220 grader. Grädda frallorna mitt i ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.

3 kommentarer:

soya sa...

Vilka goda bröd :)

Katrin sa...

Kul! Jag bakade ett annat bröd från Cranks som fanns med i Icas Buffé för någon månad sedan. Det här ska jag absolut prova, jag har några liter yoghurt i kylen som ska ätas upp på ett eller annat sätt...

Anonym sa...

Mina blev super torra. Och då hande jag ändåvi rivet äpple också!!!!!