27 juni 2009

Lite lättare vaniljglass

Jordgubbar och vaniljglass är ju, som nog alla vet, en himmelsk kombination i sin enkelhet. Ännu godare tycker jag att det blir med hemmagjord glass! En glassmaskin kan kanske tyckas vara en onödig investering men den gör onekligen det lite enklare att göra glass. Däremot kan jag nog inte säga att jag på ett år har gjort tillräckligt mycket glass för att väga upp kostnaden för maskinen... än. Nu är dock sommaren här igen och glassmöjligheterna hopar sig.

En vanlig bas för hemmagjord glass är vispgrädde, mjölk, äggulor, vaniljstång och socker. Helst ska det nog vara standardmjölk också för extra krämigt resultat. Igår tittade jag emellertid igenom kylen och hittade varken vispgrädde eller standardmjölk. Däremot stod ett paket matlagningsgrädde där tillsammans med lite mellanmjölk. Och vet ni vad? Glassen blev precis lika bra med "lättare" ingredienser! Den blir lite som mjukglass i konsistensen och bör därför serveras direkt från glassmaskinen. Annars går det bra att frysa in också för lite hårdare konsistens. Utan glassmaskin får man helt enkelt frysa in, röra och frysa in igen i några omgångar.

Lite lättare vaniljglass (men minst lika god)
(ca 3 portioner)

1 vaniljstång
2 1/2 dl matlagningsgrädde
2 1/2 dl mjölk (mellanmjölk går alldeles utmärkt)
1 dl socker
3 äggulor

Skåra vaniljstången och skrapa ner innanmätet i en kastrull. Blanda med matlagningsgrädde och mjölk. Låt precis koka upp och ta sedan av från värmen. Låt dra så länge du har tålamod att vänta. Vispa äggulor och socker till en vit och fluffig blandning. Hetta upp gräddsmeten igen så att den nästan precis kokar och sila därefter ner den, lite i taget, i äggfluffet under vispning. Fortsätt vispa så att allt blandar sig och häll därefter smeten i en tjockbottnad kastrull, gärna lite bredare. Gör iordning en skål med isvatten och ställ en lite mindre skål inuti. Sjud smeten på låg värme under ständig omrörning tills den tjocknar något, ca 10 minuter. Häll då glassmeten i den kylda skålen och låt svalna. Rör om då och då. Kör i glassmaskin till önskad konsistens och servera genast!

Psst. Att hälla smeten i en kyld skål gör dels att smeten slutar tjockna direkt, dels att kylningen går snabbare. Orkar man inte hålla på med isvatten och flera skålar så låt smeten svalna på vanligt sätt helt enkelt.

2 kommentarer:

Hallon & Blåbär sa...

Glass och jordgubbar är ju underbart gott såna här varma dagar som vi har nu, själv har jag mumsat citronsorbet och jordgubbar.

Anonym sa...

Mums! Det vill jag ha nästa gång jag kommer och hälsar på i Lund!
Ulrika
på väg till Glimåkra