10 juni 2009

Pasta med getost, serranoskinka och broccoli

Vi har börjat med en ny tradition här hemma: ett träningspass på en närliggande gymanläggning tillsammans en gång i veckan. När vi kommer hem är vi vanligtvis vrålhungriga och klockan börjar närma sig 20. Alltså behövs snabba, enkla rätter i beredskap. I detta syfte införskaffade jag Gordon Ramsay's Fast food. Dessutom skadar det ju inte att Ramsay är en av mina favoriter inom TV-kocksvärlden! Hur som helst så ska rätterna ta max en halvtimme att laga och de flesta innehåller ett begränsat antal ingredienser.

Jag kan däremot inte säga att det här receptet på pasta med getost och broccoli kommer från ovan nämnda bok. Möjligtvis är det inspirerat men anpassat rejält beroende på att vissa ingredienser inte fanns hemma. Byt ut broccolin mot gröna bönor så är du lite närmare originalet, och parmaskinkan var inte heller med från början. Oberoende av ursprung är det här en god, snabb pastarätt som får extra smak av chili och getost. Vi (för det var faktiskt inte jag som lagade maten) använde en mild getost och det blev alldeles utmärkt!Pasta med getost, serranoskinka och parma
(2 port)

150 g pasta, gärna penne
5 skivor serrano- eller parmaskinka
1/2 röd chili (urkärnad)
1 kvist rosmarin
30 g smör
1/2 broccolistånd alternativt ca 10 frysta broccolibuketter
75 g mild getost
Ev. pinjenötter eller annan nöt-/fröblandning att strö över

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg skinkskivorna på en bakplåtspappersklädd plåt och stek dem mitt i ugnen tills de är krispiga, ca 7-10 minuter. Koka pastan i lättsaltat vatten. Kärna ur chilin och hacka fint. Hacka rosmarinen grovt. Hetta upp smöret i en stekpanna. Lägg i chili och rosmarin och låt puttra ett par minuter. Lägg i broccolin och låt den bli halvmjuk (alternativt genomvarm om du använder fryst). Häll av pastan, och blanda i stekpannan. Ta av från värmen och smula getosten över. Servera genast, gärna med några pumpafrön eller pinjenötter strödda över.

6 kommentarer:

soya sa...

Gud så gott det låter, mums!
Kan man byta ut skinkan mot något vegetariskt? eller är det skinkan som tillför mycket smak till rätten.

Ha en fin kväll. kram :)

Spralligast sa...

Soya - rätten funkar säkerligen lika bra utan skinka! Getosten ger ju mycket smak.

Frostrosor sa...

Lägg av! Detta låter ju oslagbart gott!

Spralligast sa...

Det var sjukt gott! :)

Karl A. Karl sa...

Så om du inte är med så kallas det att "vi" lagar maten?

Anonym sa...

Riktigt gott - tack för detta :)