01 juni 2009

Kalljästa frukostfrallor med frön

Visst, det är några dagar kvar till helgen men även en vanlig vardagsmorgon görs lite angenämare med nybakat bröd till frukost! De här frallorna innehåller lite av varje och jäser snällt över natten i kylskåpet. Bara att hälla ut, knåda ihop lite lätt och sedan forma små frallor som sprider sin väldoft i hemmet när de gräddas! Lite vardagslyx behöver väl alla?

Kalljästa frukostfrallor med frön
(ca 8-10 st)

1/4 paket jäst (dvs. 12,5 gram)
1 msk flytande honung
2 tsk flingsalt
2 1/2 dl kallt vatten
1 dl havregryn (eller andra gryn, t ex dinkelflingor)
1/2 dl krossade linfrön
ca 4-6 dl mjöl (gärna blandat, t ex 1/4 grovt mjöl, 3/4 vetemjöl)
(Psst. Beroende på mjölsort kan det variera mycket i mängden som behövs. T ex med grovt dinkelfullkornsmjöl räckte det med ca 4 dl... så ta lite i taget!)

Rör ut jästen i det kalla vattnet tillsammans med salt och honung. Rör i grynen, linfrö och mjölet lite i taget. Arbeta väl i maskin. Eventuellt behövs mer mjöl men degen ska vara lite kladdig. Strö över lite mjöl, täck bunken med en handduk och ställ i kylen över natten.

På morgonen: sätt ugnen på 225 grader. Knåda ut degen på mjölat bakbord och skär/forma till ca 8-10 frallor. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och pensla med lite uppvispat ägg. Strö eventuellt lite sesam- eller vallmofrön över frallorna. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter.

2 kommentarer:

Kristina sa...

Bakade dessa igår kväll och gräddade imorse.Goda! :)

Bridey sa...

Hej, har bakat dessa flera gånger nu tillsamans med ungarna. Så snabbt och enkelt att vi nu gör dem i veckan så att ungarna får nybakt bröd även i veckorna!