Kalljästa frukostfrallor med frön
(ca 8-10 st)
1/4 paket jäst (dvs. 12,5 gram)
1 msk flytande honung
2 tsk flingsalt
2 1/2 dl kallt vatten
1 dl havregryn (eller andra gryn, t ex dinkelflingor)
1/2 dl krossade linfrön
ca 4-6 dl mjöl (gärna blandat, t ex 1/4 grovt mjöl, 3/4 vetemjöl)
(Psst. Beroende på mjölsort kan det variera mycket i mängden som behövs. T ex med grovt dinkelfullkornsmjöl räckte det med ca 4 dl... så ta lite i taget!)
Rör ut jästen i det kalla vattnet tillsammans med salt och honung. Rör i grynen, linfrö och mjölet lite i taget. Arbeta väl i maskin. Eventuellt behövs mer mjöl men degen ska vara lite kladdig. Strö över lite mjöl, täck bunken med en handduk och ställ i kylen över natten.
På morgonen: sätt ugnen på 225 grader. Knåda ut degen på mjölat bakbord och skär/forma till ca 8-10 frallor. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och pensla med lite uppvispat ägg. Strö eventuellt lite sesam- eller vallmofrön över frallorna. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter.
2 kommentarer:
Bakade dessa igår kväll och gräddade imorse.Goda! :)
Hej, har bakat dessa flera gånger nu tillsamans med ungarna. Så snabbt och enkelt att vi nu gör dem i veckan så att ungarna får nybakt bröd även i veckorna!
Skicka en kommentar