05 juni 2009

Smulpaj med rabarber och mandelmassa

För att fortsätta på kombinationen mandelmassa och rabarber är det här en alldeles utmärkt paj som är lätt att fixa till. Den lilla mängden riven färsk ingefära gör att pajen smakar fräschare än vanligt på något sätt och gör att mandelmassan inte känns lika söt. Jag utgick från ett recept i Smulpajer men minskade rejält på smörmängden och pajen blev hur god som helst ändå! Vill du vara lite mer lyxig med smöret, se kursiv text i receptet för originalmängderna.


Smulpaj med rabarber och mandelmassa
(ca 4 stora bitar)

Mandelsmulor:
200 g mandelmassa (grovriven)
100 g smör (eller 150 g som ursprungsreceptet säger)
1 dl råströsocker (eller 1 1/2 dl strösocker som ursprungsreceptet säger)
2 1/2 dl vetemjöl

Rabarberfyllning:
4 rabarberstjälkar, medelstora
1 cm färsk ingefära, finriven
1/2 dl råströsocker (eller vanligt strösocker)
1 msk potatismjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan grovt, skär smöret i tärningar och arbeta snabbt ihop till en grynig massa tillsammans med mjölet och sockret. Fördela hälften av massan i botten på en pajform (ca 24 cm i diameter). Grädda mitt i ugnen i 7-8 minuter. Skala rabarbern om det behövs och skär i ca 1 cm stora bitar. Blanda med riven ingefära, socker och potatismjöl. Lägg blandningen i det förgräddade pajskalet och grädda i ytterligare 25-30 minuter. Servera med glass, grädde eller varför inte en vaniljvisp?

1 kommentar:

soya sa...

Åh smulpaj är så mumsigt :)