22 november 2006

Uppdatering saffransbiscotti

Ha! Idag blev det en saffransbiscotti från Espresso House till förmiddagsfikat! Skapade ännu mer julkänningar... mycket saffranssmak och fin färg. God alltså! Blev lite sugen att dricka lite glögg till men det fick räcka med en latte...

Hmm... glögg? Kanske får bli en liten mugg till efterrätt efter spenatsoppan ikväll!

Spenatsoppa med ägg

Tisdag var ingen bra soppdag eftersom vi åt snittar och champagne, hihi. Men skam den som ger sig. Idag fixade jag till en spenatsoppa med ägg. Även denna blev spicy med cayennepeppar, bra för förkylningen om inte annat (och dessutom gott!). Dessutom hur lätt som helst!

Spenatsoppa med ägg
(4 port)

500 g hackad bladspenat
1 gul lök
smör
1,2 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl matlagningsgrädde
salt, peppar, cayennepeppar
4 ägg

Hårdkoka äggen. Halvtina spenaten och fräs tillsammans med hackad lök i smör. Häll på vattnet och smula i buljongtärningarna. Salta och peppra. Låt koka ca 10 minuter. Rör i grädden och smaka av. Servera med hackat ägg och bröd.

Spicy broccolisoppa med räkor

Till hösten/vintern (jag kan inte bestämma mig för om det är höst eller vinter nu) tycker jag att soppor hör! Alltså inledde jag i måndags en soppvecka. Soppa nr 1 var broccolisoppa som jag spicade upp med cayennepeppar och mycket svartpeppar samt åt lite räkor till. Både gott och enkelt!

Broccolisoppa
(4 port)

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 broccolihuvud
smör
6 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
persilja
salt
svartpeppar (nymalen)
cayennepeppar
1 1/2 dl matlagningsgrädde

Fräs hackad lök och vitlök i smör. Häll på vatten och broccoli i mindre bitar. Tillsätt buljongtärningen och peppar. Koka ca 5 minuter eller tills broccolin är mjuk. Tillsätt grädden och mixa soppan slät med mixerstav. Smaka av med salt och peppar. Servera (ev. med räkor)!

19 november 2006

Att vänta på maten...

... kan vara jobbigt för oss alla!


18 november 2006

Vintrig lördagsmiddag med fläskfilé och inkokta päron

Idag kände jag för att göra en riktigt höstig/vintrig gryta och med en liten fläskfilé i frysen var det hur lätt som helst. Hittade ursprungsreceptet hos Arla. Egentligen skulle det vara grytbitar av nöt i men då skulle grytan koka 1 1/2 timme och det kände jag inte för. Alltså blev det fläskfilé istället. Grytan blev god men tyvärr inte så fotogenisk...

Fläskfilégryta med valnötter
(3-4 port)

500 g fläskfilé
1 gul lök
smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 1/2 dl rödvin
1-2 tsk soja
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1-2 äpplen (beroende på storlek)
10 katrinplommon
10 valnötter

Skala och hacka löken. Skär fläskfilén i mindre bitar. Fräs lök och kött i en gryta. Tillsätt vin, salt, peppar och soja. Låt grytan koka medan du fixar och kokar potatis. När potatisen är färdig, rör ner grädden i grytan. Skär äpplena i mindre bitar och hacka katrinplommon och valnötter grovt. Lägg ner äpplen, katrinplommon och valnötter i grytan. Koka i ytterligare ca 5 minuter. Servera med potatis (t ex pressad). Strö gärna lite persilja över.

Klart att vi skulle ha efterrätt också! Införskaffade supersöta tidningen Everyday food för några dagar sedan och det råkade vara thanksgiving-numret, men även receptet på Poached pears fanns där. Helt enkelt päron kokade i en kryddig sockerlag. I ärlighetens namn ska sägas att det tog lite längre tid än beräknat att fixa efterrätten men det var kul att testa. Gott blev det också. Alltså:

Poached pears (med rosmarin som extra spice)

(2 port)

1/2 dl balsamvinäger
1, 2 dl socker
3 rosmarinkvistar
en nypa svartpeppar
2 mogna päron, skalade
vaniljglass eller kesella vanilj till servering

Koka upp 6 dl vatten, balsamvinäger, socker, rosmarin och peppar i en kastrull som är precis så stor att två liggande päron får plats... koka upp och rör tills sockret har löst sig. Lägg i päronen sida vid sida. Koka på svag värme under lock i 30 min, vänd på päronen efter halva tiden. När päronen är mjuka, ta upp dem och lägg på en tallrik. Fortsätt koka sockerlagen i 40 min till eller tills den känns tjockare och är mörk i färgen. Sila. Skär en tunn remsa från bottnen av päronen så att de kan stå upp, ställ på en tallrik och lägg glass/kesella vanilj bredvid. Drizzla syrupen ovanpå.

Kyckling på fredag...

Fick mumsig middag hemma hos vänner i fredags kväll! Både smarrig morotssoppa med chorizochips till förrätt, kyckling, couscous, ugnsbakade grönsaker och yoghurtsås till huvudrätt och så till mannens stora förtjusning favoritkaka till efterrätt! Och som grädde på moset (haha) fick vi med oss resten av kakan hem. Mums!




Eftersom jag vet var S fick förrättsreceptet ifrån och det verkligen var gott kan jag inte låta bli att tipsa om det här:

http://www.tasteline.com/default.ns?strItemID=showRecipe&intChannelID=&lngRID=7904&tlfo=0

Testa!

16 november 2006

Pekanmuffins och latte...


Bild från Espresso Houses hemsida...

Vissa dagar blir middagen helt enkelt en muffins och en stor latte på lättmjölk från Espresso House... Mysigt när man har trevligt sällskap!

Men apropå muffinsen, det var alltså en pekanmuffins, en ny variant. Och jag blev såklart nyfiken. Har sett en annan ny variant tidigare - med bitar av krossade Oreo cookies - men den fanns inte ikväll. Betyget på pekanen? Nja. God smak men inget speciellt. De är nog enkla att göra själv - bara ösa i lite pekannötter i en muffinssmet, kanske lite kanel också. Hmm.

På bilden ovan är det en saffransbiscotti. Är ju löjligt förtjust i de andra biscottisarna så måste pröva saffran också snart!

Gillar Espresso House. Går dit varje dag ju och "hämtar" en latte att dricka på förmiddagsfikat. Gäller att prioritera. Dessutom blir mina kollegor alltid lika förundrade när jag inte dricker automatkaffet. Lite roligt är det!

14 november 2006

Thai? Eller bara keso med paprika?


Så här såg INTE min potatis ut men det är i alla fall en liten illustration!
Åt lunch på Graffiti med en kollega idag. Det blev (konstigt nog) bakad potatis, denna gång "dagens lättis": thaikesoröra. En befogad fråga från mig, när tjejen slevade upp röran på potatisen, var om det var kyckling i röran eftersom jag tyckte att jag skymtade en liten kycklingbit. Japp svarade hon som om det var självklart. Men hallå, tänk om jag hade varit vegetarian... eller helt enkelt inte känt för att äta kyckling idag. Men fine, röran var god. Frågan är bara var "thai"-biten kom in eftersom den smakade keso, paprika, grillkrydda och så en antydan av lite lite sweetchilisås. Thai? Nja.
Men för att uppväga detta thaiminimum åt jag och mannen middag på en thaivietnamesisk restaurang innan bion (Borat!). Supergott fried rice med ägg, kyckling och grönsaker. Blev t.o.m. så mätt på halva portionen att jag fick med mig resten i en liten låda, perfekt till lunch imorgon. Lite godis till efterrätt - kan en tisdagskväll bli mycket bättre?

12 november 2006

Ratatouille

Som förberedelse inför arbetsveckan kokade jag lite ratatouille idag - helt enkelt en grönsaksröra med tomat som bas som fungerar ypperligt som tillbehör till exempelvis kassler. Egentligen är det bara att slänga ihop lite grönsaker som man har hemma i kylen. Ratatouillen blir dock godare ju längre den får koka... idag glömde jag den på spisen i en timme eller två (på låg värme som tur var) och den blev supergod.

Ratatouille


(4 port som tillbehör)
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
smör
1 squash, tärnad
1 röd paprika, tärnad
5-6 tomater, tärnade
1 grönsaksbuljongtärning
persilja
salt, peppar

Fräs löken en liten stund och tillsätt därefter vitlöken och fräs lite till. Blanda i squash, tomater och paprika och låt koka under lock för så länge som du har tid och lust. Om röran är vattnig, låt koka utan lock några minuter. Tillsätt persiljan mot slutet av koktiden. Smaka av med salt och peppar.

Gremolatabönröra

Efter lite inspiration från Ragazze skakade jag snabbt ihop den här gremolatasmakande bönröran som är god som tilbehör till det mesta. Idag fungerade t ex kombinationen bönröra - ratatouille - falukorv helt OK även om falukorv kanske inte är det mest spännande man kan tänka sig till söndagsmiddag. Hur som helst, bönröran är god!

Gremolatabönröra



(3 port typ som tillbehör)

1 burk stora vita bönor
1 pressad vitlöksklyfta
Skal och saft från 1/2 citron
1 litet knippe bladpersilja, hackad
salt, peppar

Blanda (eller skaka i en burk med lock). Serveras som tillbehör.


(Och för de som inte vet: gremolata är kombinationen vitlök, citron, persilja som strös på maten som extra krydda liksom)

11 november 2006

Lyxig lördag

Är det lördag så är det. Därav en mysig trerätters middag i förhållandevis lugn och ro... Inledde med vitlökschampinjoner med crostinis, därefter rosmarinkyckling med potatispuffar och det hela avslutades med fuskhalloncheesecake. Mums.


Vitlökschampinjoner




(2 port som förrätt)

200 g champinjoner (gärna skogs-)
1 dl olivolja (eller rapsolja)
1-2 vitlöksklyftor, hackade
2-3 msk hackad bladpersilja
1/2 röd chili, urkärnad och finstrimlad
salt, peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Skär champinjonerna i tunna skivor och blanda med övriga ingredienser i en ugnsfast form. Sätt in i ugnen i ca 10 minuter tills det bubblar och svampen fått vacker färg. Servera med vitt bröd eller crostinis (gärna fibervarianten) som doppas i den goda oljan.


Rosmarinkyckling


(2 port)

2 kycklingfiléer
1 vitlöksklyfta
smör
salt, peppar
1-2 tsk rosmarin (färsk eller torkad)
2 dl matlagningsgrädde
1 msk balsamvinäger
1/2 hönsbuljongtärning

Dela kycklingfiléerna på längden några gånger. Bryn kycklingen i smör i en panna, salta och peppra. Under tiden: blanda matlagningsgrädden, hackad vitlök, buljongtärning, rosmarin och balsamvinäger. När kycklingen är genomstekt, häll såsen över kycklingen och låt koka på svag värme några minuter. Servera med kokta grönsaker (ex. broccoli och blomkål) och/eller potatis (kokt, puffar, mos... välj själv).





Fuskhalloncheesecake


(2 port)
4 digestivekex

1 msk smör (smält) eller flytande margarin
1 1/2 dl lätt crème fraiche
1 dl philadelphia light
socker
2 dl frysta hallon

Sätt ugnen på 225 grader. Krossa digestivekexen i en skål och blanda med flytande margarin. Lägg i en ugnsfast form och grädda i ca 10 minuter tills kexblandningen har fått lite färg. Låt svalna. Fördela i två fina glas (ex martiniglas). Rör ihop crème fraiche och philadelphiaost och smaka av med socker. Häll ostblandningen över kexen. Ställ in i kylen och låt stå en stund (beroende på hur lång tid man har på sig). När det närmar sig servering, värm hallonen i en kastrull tillsammans med lite socker. Rör endast försiktigt så att hallonen inte går sönder. Häll den varma hallonröran överst i glasen och servera.

07 november 2006

Dålig matupplevelse på IKEA

Ikväll var vi en sväng till IKEA, och eftersom vi var där vid middagstid valde vi att äta i restaurangen som vanligt. Men de hade slut på gräddsås till köttbullarna och kunde därför erbjuda bearnaisesås alt. rödlökssås. Hmm. Ingen höjdare. Alltså valde jag "råkaka med laxfyllning, rotsaker och hjortonyoghurt" - stoooor miss. Det som kom på tallriken var urkokta rotsaksbitar, en blek liten potatiskaka med tre falukorvsrunda laxmosbitar och yoghurt blandat med hjortonsylt. Tog några paket salt och peppar för att det överhuvudtaget skulle smaka någonting. Usch, usch, usch.

För övrigt tog mannen min köttbullar med rödlökssås och potatismos... Det var nog ingen favorit heller baserat på hans ansiktsuttryck...

06 november 2006

Kycklinggryta med vita bönor och vitlök

Nu när det börjar bli kallt på kvällarna är det mysigt att samlas runt en gryta... eller vadå samlas, vi är två personer i familjen och ofta äter vi framför TV:n (dock tillsammans). Hur som helst, i Klaras goda GI-dagar (en bok som jag för övrigt varmt rekommenderar) hittade jag receptet på Kycklinggryta med vita bönor och vitlök. Gjorde om det lite såklart, egentligen ska även oliver m.m. ingå.

Kycklinggryta med vita bönor och vitlök
(4 port)

1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja
2 kycklingfiléer
1/2 dl tomatpuré
2 msk balsamvinäger
1 dl havre- eller sojagrädde
1 dl lätt crème fraiche
salt och peppar
1 aubergine
1 röd paprika
2 burkar bönor (t ex en burk stora vita bönor och en burk mindre)

Hacka löken och fräs i olivolja i en gryta. Skär kycklingen i mindre bitar och fräs tillsammans med lök och vitlök någon minut eller så. Tillsätt tomatpuré och balsamvinäger. Skär aubergine och paprika i små bitar, lägg i och låt grytan fräsa på svag värme några minuter till. Tillsätt havregrädde och crème fraiche och smaka av med salt och peppar. Låt puttra 10 minuter och tillsätt därefter bönorna. Låt det hela bli varmt. Servera ev. med lite finskuren rödlök, persilja och gärna en god sallad.

Mörk chokladmousse

Vi var i Stockholm i helgen. Mamma lagade mycket utsökt mat, däribland denna snabbgjorda chokladmousse som kommer från Våra bästa GI-recept. Pappa är nämligen diabetiker, därför passar recept med sötningsmedel utmärkt!

Chokladmousse
(4 port)

125 g mörk choklad (70-80 %)
1 msk sötningsmedel
3 äggulor
5 äggvitor

Smält chokladen i ett vattenbad, ta av från värmen och rör i sötningsmedel. Rör noga och häll i gulorna, en i taget. Vispa äggvitorna riktigt fasta och rör försiktigt ner i chokladmixen. Häll upp portionsskålar, täck med plastfolie och kyl över natten. Garnera ev. med riven choklad vid servering.

Ny blogg - mer mat!

Jippi! En alldeles underbar ny blogg!

Helt tom, bara för mig att fylla med de recept som jag gillar... och rekommenderar!

Smaklig måltid!