11 november 2006

Lyxig lördag

Är det lördag så är det. Därav en mysig trerätters middag i förhållandevis lugn och ro... Inledde med vitlökschampinjoner med crostinis, därefter rosmarinkyckling med potatispuffar och det hela avslutades med fuskhalloncheesecake. Mums.


Vitlökschampinjoner




(2 port som förrätt)

200 g champinjoner (gärna skogs-)
1 dl olivolja (eller rapsolja)
1-2 vitlöksklyftor, hackade
2-3 msk hackad bladpersilja
1/2 röd chili, urkärnad och finstrimlad
salt, peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Skär champinjonerna i tunna skivor och blanda med övriga ingredienser i en ugnsfast form. Sätt in i ugnen i ca 10 minuter tills det bubblar och svampen fått vacker färg. Servera med vitt bröd eller crostinis (gärna fibervarianten) som doppas i den goda oljan.


Rosmarinkyckling


(2 port)

2 kycklingfiléer
1 vitlöksklyfta
smör
salt, peppar
1-2 tsk rosmarin (färsk eller torkad)
2 dl matlagningsgrädde
1 msk balsamvinäger
1/2 hönsbuljongtärning

Dela kycklingfiléerna på längden några gånger. Bryn kycklingen i smör i en panna, salta och peppra. Under tiden: blanda matlagningsgrädden, hackad vitlök, buljongtärning, rosmarin och balsamvinäger. När kycklingen är genomstekt, häll såsen över kycklingen och låt koka på svag värme några minuter. Servera med kokta grönsaker (ex. broccoli och blomkål) och/eller potatis (kokt, puffar, mos... välj själv).





Fuskhalloncheesecake


(2 port)
4 digestivekex

1 msk smör (smält) eller flytande margarin
1 1/2 dl lätt crème fraiche
1 dl philadelphia light
socker
2 dl frysta hallon

Sätt ugnen på 225 grader. Krossa digestivekexen i en skål och blanda med flytande margarin. Lägg i en ugnsfast form och grädda i ca 10 minuter tills kexblandningen har fått lite färg. Låt svalna. Fördela i två fina glas (ex martiniglas). Rör ihop crème fraiche och philadelphiaost och smaka av med socker. Häll ostblandningen över kexen. Ställ in i kylen och låt stå en stund (beroende på hur lång tid man har på sig). När det närmar sig servering, värm hallonen i en kastrull tillsammans med lite socker. Rör endast försiktigt så att hallonen inte går sönder. Häll den varma hallonröran överst i glasen och servera.

Inga kommentarer: