18 november 2006

Vintrig lördagsmiddag med fläskfilé och inkokta päron

Idag kände jag för att göra en riktigt höstig/vintrig gryta och med en liten fläskfilé i frysen var det hur lätt som helst. Hittade ursprungsreceptet hos Arla. Egentligen skulle det vara grytbitar av nöt i men då skulle grytan koka 1 1/2 timme och det kände jag inte för. Alltså blev det fläskfilé istället. Grytan blev god men tyvärr inte så fotogenisk...

Fläskfilégryta med valnötter
(3-4 port)

500 g fläskfilé
1 gul lök
smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 1/2 dl rödvin
1-2 tsk soja
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1-2 äpplen (beroende på storlek)
10 katrinplommon
10 valnötter

Skala och hacka löken. Skär fläskfilén i mindre bitar. Fräs lök och kött i en gryta. Tillsätt vin, salt, peppar och soja. Låt grytan koka medan du fixar och kokar potatis. När potatisen är färdig, rör ner grädden i grytan. Skär äpplena i mindre bitar och hacka katrinplommon och valnötter grovt. Lägg ner äpplen, katrinplommon och valnötter i grytan. Koka i ytterligare ca 5 minuter. Servera med potatis (t ex pressad). Strö gärna lite persilja över.

Klart att vi skulle ha efterrätt också! Införskaffade supersöta tidningen Everyday food för några dagar sedan och det råkade vara thanksgiving-numret, men även receptet på Poached pears fanns där. Helt enkelt päron kokade i en kryddig sockerlag. I ärlighetens namn ska sägas att det tog lite längre tid än beräknat att fixa efterrätten men det var kul att testa. Gott blev det också. Alltså:

Poached pears (med rosmarin som extra spice)

(2 port)

1/2 dl balsamvinäger
1, 2 dl socker
3 rosmarinkvistar
en nypa svartpeppar
2 mogna päron, skalade
vaniljglass eller kesella vanilj till servering

Koka upp 6 dl vatten, balsamvinäger, socker, rosmarin och peppar i en kastrull som är precis så stor att två liggande päron får plats... koka upp och rör tills sockret har löst sig. Lägg i päronen sida vid sida. Koka på svag värme under lock i 30 min, vänd på päronen efter halva tiden. När päronen är mjuka, ta upp dem och lägg på en tallrik. Fortsätt koka sockerlagen i 40 min till eller tills den känns tjockare och är mörk i färgen. Sila. Skär en tunn remsa från bottnen av päronen så att de kan stå upp, ställ på en tallrik och lägg glass/kesella vanilj bredvid. Drizzla syrupen ovanpå.

Inga kommentarer: