31 december 2010

Gott nytt år!

Nu firar vi av 2010 - hoppas ni alla får ett härligt strålande underbart 2011!


Årets sista inlägg får bli fjolårets nyårsefterrätt: hallonpannacotta med bärspegel! En alldeles utmärkt efterrätt som dessutom är lätt att förbereda, kanske till nästa nyår? Nu ska jag skutta iväg till en nyårsmiddag där vi står för förrätten. Gott nytt år på er!

27 december 2010

Lutfiskspremiär

Första lutfisken på egen hand... och så gott som variation till julbordsmaten! Kryddpeppar, ärtor och grov senap till såklart.

- Posted using BlogPress from my iPhone 4 -

25 december 2010

God fortsättning!

God fortsättning på er alla! Hoppas julen har varit härlig!


- Posted using BlogPress from my iPhone 4 -

21 december 2010

Tetips i förkylningstider

Vi var på spahotellweekend för ett par helger sedan och njöt såklart av en härlig frukostbuffé. Bland de bästa sakerna där var ett riktigt gott te: Ginger lemon från Yogi tea. Med ingredienser som citronskal, torkad ingefära och pepparmint kan det inte bli något annat än ett fantastiskt te i förkylningstider. Smakrikt, lite syrligt och lenande för onda halsar! Numera står ett paket permanent placerat på köksbänken och det blir minst en kopp per kväll...

19 december 2010

Saffransskorpor med apelsinchoklad

På ett snabbt besök i bokhandeln häromdagen kunde jag inte låta bli att köpa boken Lättlagad julmat och julgodis av Maud Ottermark. Flera av hennes recept kommer nämligen från Norrbotten, liksom stora delar av min släkt - därför var boken oemotståndlig.

De här saffransskorporna kommer dock inte från norra Sverige, snarare söderifrån i form av biscotti. Skorpor är ju perfekta kakor att förbereda inför julen eftersom de ska vara torra! Här använde jag en mörk choklad med apelsinsmak istället för vanlig mörk choklad och jag tycker nog att det gjorde skorporna lite extra goda. Tänk bara på att använda choklad på minst 70 %.


Saffransskorpor med apelsinchoklad
(ca 55-60 skorpor)

1 paket saffran (1/2 g)
75 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
Finrivet skal av 1-2 apelsiner
100 g mörk choklad, gärna med apelsinsmak
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 grader. Rör smör, socker och saffran pösigt. Vispa ner äggen ett i taget och rör i apelsinskalet. Hacka chokladen grovt och blanda med mjöl och bakpulver. Rör ner i smeten. Dela degen i fyra delar och rulla varje del till en längd, ca 1 1/2 cm tjock. Lägg längderna på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter (passa så att de inte bränns). Ta ut plåten och skär längderna i sneda skivor. Lägg dem med snittsidan uppåt på plåten. Sänk värmen på ugnen till 100 grader. Låt skorporna torka i ugnen i ca 1 timme tills de känns torra. För att de inte ska brännas brukar jag ha ugnsluckan lite på glänt med en kökshandduk i kläm.

Psst. Fotot gör inte skorpornas färg rättvisa. De är mycket mer saffransgula i verkligheten!

18 december 2010

Snabbakat bröd med mandel och torkad frukt

Surdegs- och jästbröd i all ära men bikarbonatsbröd går faktiskt snabbast att fixa till. Den här limpan innehåller både rostad mandel, torkade frukter och lite kanel. Efter rostningen är det bara att röra ihop alla ingredienser och grädda. Receptet kommer nästan från den stora samlingen av gamla Allt om Mat-recept, med tillägg av lite grövre mjöl.

Bröd med rostad mandel och torkad frukt
(1 limpa)

1 dl mandel, grovhackad
2 dl havregryn
3 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 dl grovhackad torkad frukt (jag tog aprikoser, fikon och katrinplommon) (ca 125 g)
2 tsk bikarbonat
1 tsk mald kanel
1/2 tsk salt
4 dl naturell yoghurt
1/2 dl brödsirap

Sätt ugnen på 200 grader. Rosta den grovhackade mandeln i en torr stekpanna tills den börjar få färg. Rör i havregrynen och låt dem rosta med på slutet. Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ner yoghurt och honung. Häll smeten i en avlång bakform (klä gärna med bakplåtspapper eller smöra). Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40-60 minuter (beror på ugnen, känn med sticka).

17 december 2010

Bondkakor med pistasch och apelsin

Det svåraste med de här kakorna är att stava till nötternas namn: pistage eller pistasch? Lite efterforskningar (Svenska dagbladets språkspalt) visar att ordet "pistage" är ett felaktigt påhitt av en svensk GB-marknadsförare som skulle låta lite fransk när gröna glassar skulle säljas. Alltså: pistasch heter de gröna nötterna!

Så till kakorna: traditionella bondkakor med en liten twist av apelsinskal och pistaschnötter istället för mandel. Jag hittade receptet i ett gammalt nummer av Allt om Mat. Kakorna flöt ut lite i kanten men smaken var det verkligen inget fel på! Kul som variation på julfikan!


Bondkakor med pistasch och apelsin
(ca 40 st)

1 dl pistaschnötter
125 g smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 1/2 msk ljus sirap
Rivet skal av 1 liten apelsin

Mixa smör (i mindre bitar) med övriga ingredienser i en matberedare. Dela degen i två delar och rulla till varsin längd, ca 3 cm tjock. Linda in rullarna i plastfolie eller bakplåtspapper och låt vila i kylen i minst en timme. Sätt ugnen på 200 grader. Skär rullarna i ca 1/2 cm tjocka skivor och grädde mitt i ugnen i ca 6-7 minuter.

15 december 2010

Avd. hur tänkte de nu?

Ok då, det här är inte tänkt som mänsklig föda (hoppas jag) men... hur tänkte ÖB här?


Min katt på burk - nu med inslag av tonfisk!


- Posted using BlogPress from my iPhone 4 -

14 december 2010

Bästa lussebullen!

Nja, hembakta lussebullar har det inte blivit ännu. Däremot tog vi en sväng förbi Olof Viktors utanför Ystad i helgen. Smarriga lussebullar kan jag lova - men vad annars är att vänta när Jan Hedh står bakom bageriet? Väl värt ett besök även den här årstiden alltså!






- Posted using BlogPress from my iPhone 4 -

08 december 2010

Fira in julen med en kaka!

Fabulös apelsin- och saffranskaka, raka vägen från Allt om mat! Rekommenderas verkligen!


Receptet finns här!

- Posted using BlogPress from my iPhone 4 -

05 december 2010

Potatis- och jordärtskockssoppa

Enkel och god soppa, passar bra en snöfylld dag! Jordärtskockorna är lite meckiga att skala och mörknar snabbt. Lägg bitarna i kallt vatten allt eftersom så brukar de hålla sig fina. (Soppan finns på bild här.)

Potatis- och jordärtskockssoppa
(ca 3 port)

250 g jordärtskockor
250 g mjölig potatis
1/2 mellanstor gul lök
1 dl vitt vin
Ca 5 dl kokande vatten
1 höns- eller grönsaksbuljong
1 dl matlagningsgrädde
Salt, peppar

Skala och skär jordärtskockor och potatis i små tärningar. Hacka löken. Fräs lök, jordärtskockor och potatis i lite olja i en stor kastrull i några minuter. Häll på kokande vatten så att det täcker och lite till, ca 5 dl. Häll i vinet och rör i en buljongtärning. Låt koka tills jordärtskockorna är mjuka, ca 20-25 minuter. Mixa soppan slät med stavmixer. Rör i grädden och smaka av med salt och peppar.

01 december 2010

Jultider på jobbet

Lite julstämning får jag väl ha på jobbet också?


Skålen kommer från Granit och kostar ynka 19 kr. Polkagrisarna minskar i rasande takt!

- Posted using BlogPress from my iPhone 4 -

Polentafocaccia

När det vankas soppa till lunch eller middag tycker jag om att göra måltiden lite roligare med ett nybakt bröd. Focaccia är alldeles utmärkt att laga i sådana fall eftersom det i princip bara är att hälla ut degen i en långpanna när den har jäst. Den här focaccian som innehåller polenta hittade jag i den utmärkta kokboken Smaker från Saltå kvarn, då i form av portionsbröd. Polentan (dvs. det grova majsmjölet) gör brödet lite tuggigare utan att påverka smaken märkbart.

Psst. Soppan som tar upp nästan hela bilden är en jordärtskocks- och potatissoppa - riktigt god den med! Kommer snart!


Polentafocaccia(1 bröd i liten långpannestorlek)

25 g jäst
1/2 msk flingsalt
5 dl ljummet vatten
1 dl polenta
1,1-1,2 l vetemjöl special
Olivolja till pensling

Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ordentligt. Låt degen jäsa i övertäckt bunke i ca 45 minuter. Häll sedan ut degen i en bakplåtspappersklädd liten långpanna. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 180 grader. Pensla brödet med olivolja och grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter.