17 december 2010

Bondkakor med pistasch och apelsin

Det svåraste med de här kakorna är att stava till nötternas namn: pistage eller pistasch? Lite efterforskningar (Svenska dagbladets språkspalt) visar att ordet "pistage" är ett felaktigt påhitt av en svensk GB-marknadsförare som skulle låta lite fransk när gröna glassar skulle säljas. Alltså: pistasch heter de gröna nötterna!

Så till kakorna: traditionella bondkakor med en liten twist av apelsinskal och pistaschnötter istället för mandel. Jag hittade receptet i ett gammalt nummer av Allt om Mat. Kakorna flöt ut lite i kanten men smaken var det verkligen inget fel på! Kul som variation på julfikan!


Bondkakor med pistasch och apelsin
(ca 40 st)

1 dl pistaschnötter
125 g smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 1/2 msk ljus sirap
Rivet skal av 1 liten apelsin

Mixa smör (i mindre bitar) med övriga ingredienser i en matberedare. Dela degen i två delar och rulla till varsin längd, ca 3 cm tjock. Linda in rullarna i plastfolie eller bakplåtspapper och låt vila i kylen i minst en timme. Sätt ugnen på 200 grader. Skär rullarna i ca 1/2 cm tjocka skivor och grädde mitt i ugnen i ca 6-7 minuter.

1 kommentar:

Anonym sa...

Låter jättegott! Jag lägger ner projektet "baka traditionella bondkakor till jul" och räknar med att en laddning av dessa anländer med tåg från Lund på torsdag kväll.
Bloggarmamman