18 december 2010

Snabbakat bröd med mandel och torkad frukt

Surdegs- och jästbröd i all ära men bikarbonatsbröd går faktiskt snabbast att fixa till. Den här limpan innehåller både rostad mandel, torkade frukter och lite kanel. Efter rostningen är det bara att röra ihop alla ingredienser och grädda. Receptet kommer nästan från den stora samlingen av gamla Allt om Mat-recept, med tillägg av lite grövre mjöl.

Bröd med rostad mandel och torkad frukt
(1 limpa)

1 dl mandel, grovhackad
2 dl havregryn
3 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 dl grovhackad torkad frukt (jag tog aprikoser, fikon och katrinplommon) (ca 125 g)
2 tsk bikarbonat
1 tsk mald kanel
1/2 tsk salt
4 dl naturell yoghurt
1/2 dl brödsirap

Sätt ugnen på 200 grader. Rosta den grovhackade mandeln i en torr stekpanna tills den börjar få färg. Rör i havregrynen och låt dem rosta med på slutet. Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ner yoghurt och honung. Häll smeten i en avlång bakform (klä gärna med bakplåtspapper eller smöra). Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40-60 minuter (beror på ugnen, känn med sticka).

Inga kommentarer: