19 december 2010

Saffransskorpor med apelsinchoklad

På ett snabbt besök i bokhandeln häromdagen kunde jag inte låta bli att köpa boken Lättlagad julmat och julgodis av Maud Ottermark. Flera av hennes recept kommer nämligen från Norrbotten, liksom stora delar av min släkt - därför var boken oemotståndlig.

De här saffransskorporna kommer dock inte från norra Sverige, snarare söderifrån i form av biscotti. Skorpor är ju perfekta kakor att förbereda inför julen eftersom de ska vara torra! Här använde jag en mörk choklad med apelsinsmak istället för vanlig mörk choklad och jag tycker nog att det gjorde skorporna lite extra goda. Tänk bara på att använda choklad på minst 70 %.


Saffransskorpor med apelsinchoklad
(ca 55-60 skorpor)

1 paket saffran (1/2 g)
75 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
Finrivet skal av 1-2 apelsiner
100 g mörk choklad, gärna med apelsinsmak
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 grader. Rör smör, socker och saffran pösigt. Vispa ner äggen ett i taget och rör i apelsinskalet. Hacka chokladen grovt och blanda med mjöl och bakpulver. Rör ner i smeten. Dela degen i fyra delar och rulla varje del till en längd, ca 1 1/2 cm tjock. Lägg längderna på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter (passa så att de inte bränns). Ta ut plåten och skär längderna i sneda skivor. Lägg dem med snittsidan uppåt på plåten. Sänk värmen på ugnen till 100 grader. Låt skorporna torka i ugnen i ca 1 timme tills de känns torra. För att de inte ska brännas brukar jag ha ugnsluckan lite på glänt med en kökshandduk i kläm.

Psst. Fotot gör inte skorpornas färg rättvisa. De är mycket mer saffransgula i verkligheten!

Inga kommentarer: