01 december 2010

Polentafocaccia

När det vankas soppa till lunch eller middag tycker jag om att göra måltiden lite roligare med ett nybakt bröd. Focaccia är alldeles utmärkt att laga i sådana fall eftersom det i princip bara är att hälla ut degen i en långpanna när den har jäst. Den här focaccian som innehåller polenta hittade jag i den utmärkta kokboken Smaker från Saltå kvarn, då i form av portionsbröd. Polentan (dvs. det grova majsmjölet) gör brödet lite tuggigare utan att påverka smaken märkbart.

Psst. Soppan som tar upp nästan hela bilden är en jordärtskocks- och potatissoppa - riktigt god den med! Kommer snart!


Polentafocaccia(1 bröd i liten långpannestorlek)

25 g jäst
1/2 msk flingsalt
5 dl ljummet vatten
1 dl polenta
1,1-1,2 l vetemjöl special
Olivolja till pensling

Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ordentligt. Låt degen jäsa i övertäckt bunke i ca 45 minuter. Häll sedan ut degen i en bakplåtspappersklädd liten långpanna. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 180 grader. Pensla brödet med olivolja och grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror att måtten på mjölet inte stämmer riktigt...låter lite kladdigt att ha 1 dl mjöl till 5 dl vatten:)

Spralligast sa...

Stämmer helt och hållet - ett "d" hade råkat smyga sig in. Tack för tipset, är ändrat nu!

/Helena