10 januari 2010

Hallonpannacotta med bärspegel

Den här hallonpannacottan med bärspegel hade vi som efterrätt på nyårsafton. Ett mycket smarrigt recept från Allt om Mat som jag följde nästan helt och hållet. På nyårsafton vill man ju inte chansa liksom när det gäller efterrätt till 12 pers. Nåväl, pannacottan blev mycket bra, speciellt efter en natt i kylen. Hallonen i smeten gör att pannacottan smakar mer än bara söt grädde, något som i alla fall jag uppskattar. Bärspegeln ger lite extra syrlighet. Jag toppade med några tinade hallon och blåbär.

Hallonpannacotta med bärspegel
(15 port)

7 gelatinblad
1 1/2 l grädde (ja, mycket grädde blir det!)
1 1/2 dl strösocker
200 g hallon

Bärspegel:
6 msk strösocker
2 dl vatten
200 g hallon
200 g björnbär
1 vaniljstång, snittad

1 pkt tinade hallon/blåbär till servering

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter. Blanda grädde, strösocker och hallon i en kastrull. Koka upp och häll genom finmaskig sil ner i en stor skål till exempel. Krama ur gelatinbladen och rör ut dem i den varma gräddblandningen. Låt svalna något. Häll upp i glas och låt stå i kylen minst över natten.

Gör bärspegeln: blanda strösocker, bär och vaniljstång i en kastrull. Låt koka i ca 5 minuter. Låt kallna och sila sedan. Fördela ovanpå pannacottorna. Ställ gärna kallt en stund.

Vid servering: fördela tinade hallon och blåbär ovanpå pannacottorna. Garnera gärna med en kvist citronmeliss eller mynta.

2 kommentarer:

Emmas Kök sa...

Vad gott med pannacotta!!!

Remsan sa...

Håller med - pannacotta är så gott!