09 januari 2010

Pyttipanna med äpple och senapssås

En kväll som denna, med iskalla vindar och det mörkaste av mörker, krävs rustik mat till middag. Finns det ingen ork till finlir passar en pyttipanna perfekt - skär helt enkelt bitarna så fint du vill! Jag kokar mina rotfrukter i småbitar så går det supersnabbt att steka ihop pytten.

Pyttipanna är ju också ett utmärkt tillfälle att göra sig av med små köttbitar, lite ledsna rotfrukter och annat som lurar i kylen. Här tog jag potatis, morötter och äpple men palsternacka hade nog också varit gott! Som kött använde jag den goda fjällpastramin som vi fått ytterligare en leverans av.

En liten yoghurtsås med senap och en gnutta honung passar alldeles utmärkt till.

Pyttipanna med äpple samt honungssenapssås
(ca 3 port)

5 medelstora potatisar
1 stor morot
200 g pastrami (eller rökt skinka eller något annat tillagat kött)
1 gul lök
1/2 paket sockerärtor
1 medelstort äpple
1 knippa bladpersilja
Smör/olja till stekning
Salt, peppar

2 dl matlagningsyoghurt
1-2 tsk senap (eller efter smak)
1/2 tsk honung
Salt

Skala potatis och morot och skär dem i ca 1 1/2 cm stora bitar. Låt koka i en kastrull i ca 9 minuter. Bitarna ska vara färdiga men inte mosiga. Hacka löken grovt och dela sockerärterna i mindre bitar. Fräs lök och sockerrärtor i lite smör/olja i en stor stekpanna tills löken är genomstekt. Häll i tärnad pastrami samt avrunna potatis- och morotsbitar. Salta och peppra. Låt steka några minuter tills allt är genomvarmt. Hacka persiljan grovt och rör ner i pannan. Rör ihop matlagningsyoghurt, senap och honung till en sås. Smaka av med salt och peppar. Servera tillsammans!

Inga kommentarer: