08 januari 2010

Rotfruktssoppa med fetaost

Januari är väl inte direkt den roligaste månaden. Inte nog med att hela decemberlönen shoppades upp under mellandagarna, det är dessutom väldigt långt till nästa lön! Lösningen för alla budgetrelaterade matproblem är helt enkelt soppa. Nästan alla soppor består ju av billiga råvaror, så även den här rotfruktssoppan. Eftersom palsternackor och morötter är söta rotfrukter tycker jag att det är gott med en syrlig fetaost till. Annars kanske lite knaperstekt bacon passar bra istället.

Genom att rosta rotfrukterna får de extra fyllig smak men känns det för jobbigt så koka dem direkt istället.

Rostad rotfruktssoppa med fetaost
(ca 3 port)

250 g palsternacka
250 g morot
200 g potatis
1 gul lök
Ca 1/2 tsk torkad timjan (eller några färska timjankvistar)
Flingsalt, svartpeppar
Olivolja
6 dl grönsaksbuljong

150 g fetaost

Sätt ugnen på 225 grader. Skala rotfrukterna och tärna dem i ca 1 1/2 cm stora bitar. Klyfta löken. Lägg allt i en långpanna och strö timjan, flingsalt och peppar över. Häll sedan lite olivolja ovanpå och vänd runt. Rosta i ugnen i ca 20 minuter. Koka upp buljongen i en kastrull och lägg därefter i långpannans innehåll. Låt koka tills rotfrukterna är mjuka, vilket kan ta allt från 5-15 minuter. Mixa slätt. Späd med lite kokande vatten om soppan är för tjock men tänk på att den inte ska vara alltför rinnig. Smaka till sist av med salt och peppar. Smula fetaost över och njut genast!

1 kommentar:

Anna sa...

Hej

Har letat efter en sådan här soppa under en längre tid, men inte fastnat för någon...förrän nu. Ska göra soppan i morgon till min familj.