En stor fördel med att besöka föräldrahemmet, som vi gjorde över jul, är att mamma skämmer bort oss med god mat - och mycket mat (nu väntar gymmet...)! Den här rödingen med blomkålspuré och svamptopping var riktigt smarrig, och dessutom rätt så lättlagad. Att servera tillbehören forellrom, finrivet citronskal och rödlök i små skålar bredvid gör halva rätten!
Receptet är från Allt om Mats avdelning Fredagsgourmet om jag inte missminner mig.
Röding med svamptopping och blomkålspuré
(4 port)
4 rödingfiléer (totalt ca 600 g)
olivolja, salt och peppar
Blomkålspuré:
600 g blomkål
2 dl lätt crème fraiche
salt
Svamptopping:
300 g champinjoner
1 schalottenlök
smör till stekning
dill att klippa över
salt, svartpeppar
Tillbehör:
Forellrom
Finrivet citronskal
Finhackad rödlök
Sätt ugnen på 175 grader. Bryt blomkålen i mindre bitar och koka riktigt mjuk i lättsaltat vatten.
Fixa fisken under tiden som blomkålen kokar: putsa rödingen och smörj en plåt med olja. Salta och peppra fisken. Lägg fisken på plåten med skinnsidan uppåt. Stek mitt i ugnen i ca 10 minuter tills den är färdig. Dra bort skinnet före servering.
Gör svamptoppingen: Dela svampen i kvartar. Skala och finhacka schalottenlöken. Stek svampen i lite smör och lägg i lök och dill. Smaka av med salt och peppar.
Gör blomkålsmoset: mixa blomkål och crème fraiche med stavmixer eller i matberedare. Smaka av med salt.
Servera tillsammans! Lägg tillbehören i små skålar och servera vid sidan av.
4 kommentarer:
I grundreceptet stod det skogschampinjoner men det var slut i affären. Det gick lika bra med vanliga!
bloggarmamman
Du glömde att skriva att blomkålen ska köras med mixer eller i matberedare tillsammans med creme fraichen till puré!
bloggarmamman
Hoppsan! Tack för påminnelsen, nu är det fixat!
Vilken god rätt på röding, min nya favoritfisk. Tillbehör i skålar är alltid rätt!
Tycker fröken Dill
Skicka en kommentar