12 januari 2010

Röding med svamptopping och blomkålspuré

En stor fördel med att besöka föräldrahemmet, som vi gjorde över jul, är att mamma skämmer bort oss med god mat - och mycket mat (nu väntar gymmet...)! Den här rödingen med blomkålspuré och svamptopping var riktigt smarrig, och dessutom rätt så lättlagad. Att servera tillbehören forellrom, finrivet citronskal och rödlök i små skålar bredvid gör halva rätten!

Receptet är från Allt om Mats avdelning Fredagsgourmet om jag inte missminner mig.


Röding med svamptopping och blomkålspuré

(4 port)

4 rödingfiléer (totalt ca 600 g)
olivolja, salt och peppar

Blomkålspuré:
600 g blomkål
2 dl lätt crème fraiche
salt

Svamptopping:
300 g champinjoner
1 schalottenlök
smör till stekning
dill att klippa över
salt, svartpeppar

Tillbehör:
Forellrom
Finrivet citronskal
Finhackad rödlök

Sätt ugnen på 175 grader. Bryt blomkålen i mindre bitar och koka riktigt mjuk i lättsaltat vatten.
Fixa fisken under tiden som blomkålen kokar: putsa rödingen och smörj en plåt med olja. Salta och peppra fisken. Lägg fisken på plåten med skinnsidan uppåt. Stek mitt i ugnen i ca 10 minuter tills den är färdig. Dra bort skinnet före servering.

Gör svamptoppingen: Dela svampen i kvartar. Skala och finhacka schalottenlöken. Stek svampen i lite smör och lägg i lök och dill. Smaka av med salt och peppar.

Gör blomkålsmoset: mixa blomkål och crème fraiche med stavmixer eller i matberedare. Smaka av med salt.

Servera tillsammans! Lägg tillbehören i små skålar och servera vid sidan av.

4 kommentarer:

Anonym sa...

I grundreceptet stod det skogschampinjoner men det var slut i affären. Det gick lika bra med vanliga!
bloggarmamman

Anonym sa...

Du glömde att skriva att blomkålen ska köras med mixer eller i matberedare tillsammans med creme fraichen till puré!
bloggarmamman

Spralligast sa...

Hoppsan! Tack för påminnelsen, nu är det fixat!

Fröken Dill sa...

Vilken god rätt på röding, min nya favoritfisk. Tillbehör i skålar är alltid rätt!
Tycker fröken Dill