05 december 2010

Potatis- och jordärtskockssoppa

Enkel och god soppa, passar bra en snöfylld dag! Jordärtskockorna är lite meckiga att skala och mörknar snabbt. Lägg bitarna i kallt vatten allt eftersom så brukar de hålla sig fina. (Soppan finns på bild här.)

Potatis- och jordärtskockssoppa
(ca 3 port)

250 g jordärtskockor
250 g mjölig potatis
1/2 mellanstor gul lök
1 dl vitt vin
Ca 5 dl kokande vatten
1 höns- eller grönsaksbuljong
1 dl matlagningsgrädde
Salt, peppar

Skala och skär jordärtskockor och potatis i små tärningar. Hacka löken. Fräs lök, jordärtskockor och potatis i lite olja i en stor kastrull i några minuter. Häll på kokande vatten så att det täcker och lite till, ca 5 dl. Häll i vinet och rör i en buljongtärning. Låt koka tills jordärtskockorna är mjuka, ca 20-25 minuter. Mixa soppan slät med stavmixer. Rör i grädden och smaka av med salt och peppar.

1 kommentar:

Lotta sa...

Roligt med fler recpet på jordärtskockssoppa! Jag upptäckte själv den roten häromveckan och lagade en soppa enligt recept från Jamie Oliver. Rekomenderas varmt!