02 december 2007

Yoghurtpannacotta med lingon- och apelsintopping

Jag vet. Jag gör många pannacottor. Kolla här och här och här... men pannacotta är verkligen den perfekta efterrätten som är så lätt att variera smakmässigt. Jag gör ibland en enbart gräddbaserad, ibland en med hälften grädde, hälften matlagningsyoghurt. Skönt är det också att vispgrädde inte är absolut nödvändigt - matlagningsgrädde eller t.o.m. kaffegrädde funkar också.

Lingon- och apelsintoppingen kommer från tidningen Laga lätt som dock föreslår att färska tranbär ska användas istället för lingon. Kanske blodapelsiner också? Jaja, använd det som finns hemma. Detsamma gäller sockertyperna - lek lite! Muscovado, strårösocker, brun farin - det mesta funkar!

Yoghurtpannacotta med lingon- och apelsintopping
(4 port)

1 gelatinblad
1/2 vaniljstång
1 1/2 dl grädde av valfri sort
2 dl matlagningsyoghurt
2 msk socker av valfri sort

Topping:
1 stor apelsin
1/2 dl råströsocker eller annat mörkt socker
1 dl lingon

Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 minuter. Dela vaniljstången på längden, skrapa ner fröna i en kastrull och häll på grädden. Sjud några minuter. Ta kastrullen från plattan. Krama ur gelatinbladet och låt det smälta i grädden under omrörning. Rör ner yoghurten och sockret och rör tills allt har blandat sig. Häll i fyra portionsformar och ställ i kylen i några timmar. Strax innan servering, skala och filea apelsinen över en skål. Krama ur resten av apelsinen också och häll saften i en kastrull. Rör i sockret och koka upp. Lägg i lingonen och sjud ca 5 minuter. Lägg i apelsinklyftorna. Häll den varma toppingen över pannacottorna precis innan servering.

Inga kommentarer: