02 december 2007

Chaisnitt

Pepparkakor i all ära men de här chaikryddade kakorna - ursprungligen från Arla - får hemmet att dofta precis lika gott! Juligt och mysigt - nu saknas bara snön. Ät gärna tillsammans med en kopp kardemummakaffe!

Psst. Det här är ett ypperligt tillfälle att använda Jamie-shakern - krossar stjärnanis och kryddnejlikor hur lätt som helst! En vanlig mortel går ju också bra såklart.

Chaisnitt
(ca 30 st)

100 g smör
1 dl brun farin
1 msk ljus sirap
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/2 stjärnanis - finstött
1/2 tsk kardemummakärnor - finstötta
1/4 tsk kryddnejlikor - finstötta
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen kanel
1 msk vatten

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, socker och sirap poröst med elvisp. Stöt stjärnanis, kardemummakärnor och kryddnejlikor i mortel (eller i Jamie-shaker). Blanda ner mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kryddorna i smörsmeten. Tillsätt vatten och tryck ihop till en deg. Dela degen i tre delar och rulla varje del på bakplåtspappersklädd plåt till en längd lika lång som plåten. Platta till längderna lite. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna något innan längderna skärs i diagonala bitar, ca 10 bitar per längd.

1 kommentar:

Tusset sa...

Låter jättegott! Perfekt present att ta med sig på glöggkalas! Kram