Inser nu att jag lyckades med konststycket att bara ha i hälften så mycket socker i marängen som receptet anger men smakmässigt var det nog bara en fördel eftersom kakan är rätt så söt. Marängen blir lite luftigare och "klibbigare" med mindre socker men för min del gick det bra.
Marängkaka med lemon curd-fyllning
(8 port)
(8 port)
Botten:
100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker
5 äggulor
4 msk mjölk
Rivet skal och saft av 1 citron
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl strösocker
5 äggulor
4 msk mjölk
Rivet skal och saft av 1 citron
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Maräng:
5 äggvitor
2 1/2 dl strösocker (jag tog halva mängden och det gick också bra!)
Fyllning:
3 dl vispgrädde
2 dl lemon curd (smaka av och ha ev i mer efter smak!)
Sätt ugnen på 150°. Vispa smör och socker poröst. Vispa ner en äggula i taget. Rör i mjölken, citronskal och citronsaft. Rör ner mjölet blandat med bakpulver. Vispa vitorna med hälften av sockret till ett fast skum. Vispa ner resten av sockret. Bred ut smeten till botten i en långpanna med bakplåtspapper, 30x40 cm. Bred över marängen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kakan kallna. Dela den på mitten. Vispa grädden och rör därefter ner lemon curden. Lägg ihop bottnarna med citrongrädden emellan.
1 kommentar:
Jag har fyra av kryddkvarnarna. Chili Explosion, Fish & Seafood, Pasta Rossa och Rosted Garlic. LOVE them! Men nytt lockar alltid :)
Skicka en kommentar