18 februari 2008

Marängkaka med lemon curd

Av veckans leftovers (främst lemon curd och vispgrädde) blev det en marängkaka med lemoncurdfyllning till efterrätt häromdagen, baserad på ett recept från Arla. Trots vissa uppläggningsproblem (lite kladdigt blev det) är väl smaken huvudsaken och kakan var riktigt god, speciellt om man gillar citron! Jag hade faktiskt i extra citronskal och -saft i själva kaksmeten för att få den extra lilla smakkicken. Vill man ha ännu mer citronsmak går det ju bra att riva ner citronskal i marängen också!

Inser nu att jag lyckades med konststycket att bara ha i hälften så mycket socker i marängen som receptet anger men smakmässigt var det nog bara en fördel eftersom kakan är rätt så söt. Marängen blir lite luftigare och "klibbigare" med mindre socker men för min del gick det bra.


Marängkaka med lemon curd-fyllning
(8 port)

Botten:
100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker
5 äggulor
4 msk mjölk
Rivet skal och saft av 1 citron
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Maräng:
5 äggvitor
2 1/2 dl strösocker (jag tog halva mängden och det gick också bra!)

Fyllning:
3 dl vispgrädde
2 dl lemon curd (smaka av och ha ev i mer efter smak!)

Sätt ugnen på 150°. Vispa smör och socker poröst. Vispa ner en äggula i taget. Rör i mjölken, citronskal och citronsaft. Rör ner mjölet blandat med bakpulver. Vispa vitorna med hälften av sockret till ett fast skum. Vispa ner resten av sockret. Bred ut smeten till botten i en långpanna med bakplåtspapper, 30x40 cm. Bred över marängen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kakan kallna. Dela den på mitten. Vispa grädden och rör därefter ner lemon curden. Lägg ihop bottnarna med citrongrädden emellan.

1 kommentar:

Jenny sa...

Jag har fyra av kryddkvarnarna. Chili Explosion, Fish & Seafood, Pasta Rossa och Rosted Garlic. LOVE them! Men nytt lockar alltid :)