17 februari 2008

Crème brulée med citrussallad

Crème brulée... hur gott låter inte de'? Förlåt det usla rimmet, men hur perfekt är det inte med en efterrätt som kan förberedas och som har så härliga kontraster i sig - dels den milda vaniljkrämen, dels den knäckiga sockriga ytan! En liten citrussallad med ton av kanel och stjärnanis passar alldeles utmärkt till, men crème bruléen är precis lika god på egen hand.

Jag använder sällan vispgrädde och standardmjölk i min matlagning men till en crème brulée krävs det faktiskt feta grejer! Vaniljkrämen - som ju är huvudsaken här - blir helt enkelt godare så. På samma sätt bör man använda en riktig vaniljstång och vaniljsocker endast i undantagsfall.

Knäcktäcket blir enklare att få till om man har en liten gasolbrännare hemma - de finns att köpa på t ex Duka för någon/några hundralappar (och då får man med små ramekinformar). Brännaren är alldeles utmärkt till att bränna av marängtäcken (t ex till citronmarängpajer) också.

Crème brulée med citrussallad
(6 port)

3 dl vispgrädde
2 dl standardmjölk
1 vaniljstång (eller 1 1/2 tsk vaniljsocker)
6 äggulor
1 dl strösocker
ca 2 msk råsocker

Sätt ugnen på 150 grader. Halvera vaniljstången och skrapa ur fröna i en kastrull. Lägg i den urskrapade stången (eller vaniljsockret), grädde och mjölk och låt koka upp. Ta av från värmen och låt stå i ca 5 minuter. Koka under tiden upp vatten i t ex en vattenkokare. Separera sex äggulor och lägg i en skål. Rör ner 1 dl socker utan att vispa för mycket. Sila ner den varma mjölken i ägguleblandningen under omrörning. Ställ sex portionsformar i en långpanna och fördela smeten mellan dem. Ställ in långpannan i mitten av ugnen. Häll därefter det kokande vattnet i långpannan så att det täcker upp till hälften på formarna. (Även om man måste vara försiktig så att man inte bränner sig på ugnselementet är det enklare att fylla på vattnet i ugnen än att skvalpa med formarna och vattnet på vägen in i ugnen.) Grädda tills äggkrämen har stannat, ca 45 minuter. Ta ut formarna och ställ i kylen. Låt stå, gärna i några timmar.

När det är dags för servering, strö över råsocker så att ytan täcks och bränn därefter med lilla brännaren. Om man inte har någon brännare funkar det att sätta ugnen på 250 grader grill och därefter sätta in formarna (med socker på) högst upp och passa väldigt, väldigt noga. Krämen ska ju inte bli varm så det går snabbt i ugnen!

Citrussallad
(4 port)

2 apelsiner
2 blodapelsiner
1 blodgrapefrukt
1 grapefrukt
1 sweetie

1/2 dl socker
1/2 dl vatten
1 kanelstång
1/2 stjärnanis

Koka upp vatten, socker och kryddor. Dra åt sidan och låt svalna. Filea samtliga citrusfrukter och lägg i en skål. När sockerlagen är kall, ta upp kryddorna och häll över frukten. Ställ kallt och servera med crème bruléen.

Inga kommentarer: