11 februari 2008

Citronmarängpaj

Som en förberedelse inför kommande Daring Bakers-projekt (säkerligen mer om detta senare!) bakade jag förra månadens uppgift - en citronmarängpaj. Jag brukar göra citronmarängpaj då och då så det enda anmärkningsvärda med det här receptet är egentligen det lätta sättet att göra lemon curd på och hur mycket lemon curd det blev... en hel burk för mycket faktiskt. Dessutom fick jag otroligt mycket deg över, deg som nu har hamnat i frysen i väntan på ny pajinspiration!

Ett tips: när det står att pajen ska svalna helt innan servering - följ anvisningen! Vi var för ivriga och åt pajen varm (mer än ljummen t.o.m.) och fyllningen var minst sagt rinnig. Dagen efter däremot, efter en natt i kylen, hade pajen perfekt konsistens!


Citronmarängpaj
(1 paj med 25 cm dm eller 6-8 små i individuella pajformar)

Pajdegen:
175 g kylskåpskallt smör, i mindre bitar
5 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1/4 tsk salt
3/4 dl iskallt vatten

Citronfyllningen:
4 3/4 dl vatten
2 1/2 dl socker
1 1/4 dl maizena majsstärkelse
5 äggulor
50 g smör
1 3/4 dl pressad citron (saften ur 2 stora citroner)
1 msk rivet citronskal (ungefär skal från 1 citron)
1 tsk vaniljsocker

Maräng:
5 äggvitor
1/4 tsk salt
några droppar citronsaft
1/2 tsk vaniljsocker
1 3/4 dl strösocker

Pajskalet:
Blanda mjöl, smör, socker och salt i matberedare till en grynig massa. Häll i vattnet och kör tills det blivit en deg. Klappa ihop degen och slå in den i plastfolie. Låt vila i kylen ca 20 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Tryck ut degen i en pajform och låt den gå lite över kanten. Grädda i ca 10-15 minuter eller tills skalet har börjat få färg.

Citronfyllningen:
Koka upp vattnet i en tjockbottnad kastrull. Ta av från värmen. Rör ihop socker och maizena, och blanda sedan ner lite i taget i vattnet. Vispa hela tiden. När blandningen är slät, sätt tillbaka kastrullen på värmen och låt koka upp under ständig omrörning. Det ska vara en tjock blandning. Vispa upp äggulorna i en skål och rör i 2 1/2 dl av den varma maizenablandningen. Häll därefter i den tempererade ägguleblandningen i kastrullen under omrörning. När blandningen har kokat upp igen, ta bort kastrullen från plattan och rör i smöret tills det har smält. Tillsätt citronsaft, citronskal och vaniljsocker och rör om ordentligt. Låt fyllningen svalna något i kastrullen medan du gör marängen.

Marängen:
Vispa äggvitorna med citronsaft, salt och vaniljsocker till mjuka toppar. Blanda i sockret lite i taget och vispa vidare. När äggvitorna bildar fasta glossiga toppar är marängen färdig.

Sammanställning av pajen:
Häll fyllningen i pajskalet. Bred marängen över hela pajen, var noggrann att täcka kanterna. Grädda i ca 10-15 minuter eller tills marängen är gyllenbrun. Låt pajen svalna innan servering!

Inga kommentarer: