Ett tips: när det står att pajen ska svalna helt innan servering - följ anvisningen! Vi var för ivriga och åt pajen varm (mer än ljummen t.o.m.) och fyllningen var minst sagt rinnig. Dagen efter däremot, efter en natt i kylen, hade pajen perfekt konsistens!
Citronmarängpaj
(1 paj med 25 cm dm eller 6-8 små i individuella pajformar)
Pajdegen:
175 g kylskåpskallt smör, i mindre bitar
5 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1/4 tsk salt
3/4 dl iskallt vatten
Citronfyllningen:
4 3/4 dl vatten
2 1/2 dl socker
1 1/4 dl maizena majsstärkelse
5 äggulor
50 g smör
1 3/4 dl pressad citron (saften ur 2 stora citroner)
1 msk rivet citronskal (ungefär skal från 1 citron)
1 tsk vaniljsocker
Maräng:
5 äggvitor
1/4 tsk salt
några droppar citronsaft
1/2 tsk vaniljsocker
1 3/4 dl strösocker
Pajskalet:
Blanda mjöl, smör, socker och salt i matberedare till en grynig massa. Häll i vattnet och kör tills det blivit en deg. Klappa ihop degen och slå in den i plastfolie. Låt vila i kylen ca 20 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Tryck ut degen i en pajform och låt den gå lite över kanten. Grädda i ca 10-15 minuter eller tills skalet har börjat få färg.
Citronfyllningen:
Koka upp vattnet i en tjockbottnad kastrull. Ta av från värmen. Rör ihop socker och maizena, och blanda sedan ner lite i taget i vattnet. Vispa hela tiden. När blandningen är slät, sätt tillbaka kastrullen på värmen och låt koka upp under ständig omrörning. Det ska vara en tjock blandning. Vispa upp äggulorna i en skål och rör i 2 1/2 dl av den varma maizenablandningen. Häll därefter i den tempererade ägguleblandningen i kastrullen under omrörning. När blandningen har kokat upp igen, ta bort kastrullen från plattan och rör i smöret tills det har smält. Tillsätt citronsaft, citronskal och vaniljsocker och rör om ordentligt. Låt fyllningen svalna något i kastrullen medan du gör marängen.
Marängen:
Vispa äggvitorna med citronsaft, salt och vaniljsocker till mjuka toppar. Blanda i sockret lite i taget och vispa vidare. När äggvitorna bildar fasta glossiga toppar är marängen färdig.
Sammanställning av pajen:
Häll fyllningen i pajskalet. Bred marängen över hela pajen, var noggrann att täcka kanterna. Grädda i ca 10-15 minuter eller tills marängen är gyllenbrun. Låt pajen svalna innan servering!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar