10 februari 2008

Favoritkyckling i repris

Gjorde en enklare variant av coq au vin ikväll och den har jag visserligen skrivit om tidigare (här) men med några knorrar blev den ännu godare den här gången! Kan ju bero på min fina gröna stekgryta som införskaffades idag (IKEA:s Senior, är mycket nöjd!). Alltså, återigen ett recept på poulet au vin, ursprungligen från Arla men justerat av mig.

Poulet au vin
(4 port)

600 g kycklingfilé
salt, peppar
3 dl rödvin
3 dl vatten
2 msk flaskfond, gärna oxfond med rödvin men kycklingfond går också bra
3 lagerblad
2 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1 paket bacon
1 purjolök
1-2 vitlöksklyftor
250 g champinjoner, gärna skogsvarianten
1 tsk flytande honung
1 tsk balsamvinäger
1 1/2 msk maizena

Skär kycklingen i bitstora bitar. Bryn i lite smör i en stekpanna, salta och peppra. När kycklingen har fått fin färg, lägg över i en gryta och häll rödvin, vatten och fond över. Lägg i lagerblad och timjan. Låt sjuda under lock i ca 5 minuter. Strimla bacon (ta bort det mesta av fettkanterna!), purjolök och vitlök. Skär svampen i kvartsdelar. Fräs baconet i stekpannan och när det är lagom krispigt, låt rinna av på hushållspapper. Fräs purjon och vitlöken i pannan tillsammans med svampen i några minuter. Tillsätt baconen, purjo/svampfräset i grytan och rör om. Låt sjuda någon minut till. Smaka av med flytande honung och balsamvinäger. Vispa ut maizenan i lite vatten och rör i grytan. Koka några minuter till. Servera genast med ris och ett glas rödvin!

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Bäjb! :) Är ni hemma sista helgen i mars? (Helgen efter påsk?)Har kollat med Patrik och han är hemma då. Vore kul att ses då! Tänkte att jag bor hos Patrik i så fall men träffar gärna er också så mycket som möjligt:) Stor kram