11 november 2007

Poulet au vin (eller vinkokt kyckling för den som så vill)

Med tanke på det omväxlande vädret igår (ömsom hagel, ömsom klarblå himmel) kändes det precis perfekt med en gryta till middag. En halv flarra rödvin, överbliven från fredagskvällen, stod på diskbänken och bara väntade på att användas i maten. Vad känns då naturligare än att röra ihop en coq au vin? Har ju inte tupp hemma så ofta men som tur var hade de goda människorna på Arla fixat ihop ett recept som baseras på kycklingfilé. Eftersom filébitar används behöver grytan inte koka hur länge som helst, alltid en fördel! Små justeringar av ingredienserna och vips, en magnifik gryta kunde serveras.

Har helt fräckt lånat Arlas receptbild, på min mobilbild såg den goda grytan ut som en grå sörja...


Poulet au vin
(4 port)

500 g kycklingfilé
1/4-1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 dl rödvin
1 dl vatten
2 msk konc kycklingfond
3 lagerblad
1 tsk timjan
1 paket bacon eller 100 g rökt sidfläsk
1 purjolök
1 solovitlök eller 2-3 vitlöksklyftor
250 g champinjoner
Ev lite flytande honung, mörkt muscovadosocker eller annat socker
1 msk maizena

Skär kycklingen i bitstora bitar. Bryn i lite smör i en stekpanna, salta och peppra. När kycklingen har fått fin färg, lägg över i en gryta och häll rödvin, vatten och fond över. Lägg i lagerblad och timjan. Låt sjuda under lock i ca 5 minuter. Strimla bacon (ta bort det mesta av fettkanterna!), purjolök och vitlök. Skär svampen i kvartsdelar. Fräs baconet i stekpannan och när det är lagom krispigt, låt rinna av på hushållspapper. Fräs purjon och vitlöken i pannan tillsammans med svampen i några minuter. Tillsätt baconen, purjo/svampfräset i grytan och rör om. Låt sjuda någon minut till. Smaka av - beroende på rödvinet kan lite sötma behövas i form av exempelvis flytande honung eller varför inte mörkt muscovadosocker. När du är nöjd med söt/salt-balansen, vispa ut maizenan i lite vatten och rör i grytan. Koka några minuter till. Servera genast med ris eller potatis.

Inga kommentarer: