11 november 2007

Saftig choklad- och chilikaka

Jag har länge varit sugen på att baka en riktigt smarrig saftig chokladkaka med chili i. Gjorde kladdkakemuffins med chili i för ett tag sedan och utvecklade tekniken nu i helgen genom ett recept i Allt om Mat. Resultatet ser ni nedan - en saftig kraftig chokladkaka. Smakar säkerligt hur gott som helst med lite vaniljglass till.

Men vad jag ville ha var ju en kaka som smakade rejält av chili, i alla fall efter en stund i munnen. Lyckades jag? Nja. Visserligen är chilismaken förnimbar i kakan men mest som en krydda, lite som paprika. Enligt receptet ska man kärna ur chilin och då försvinner ju den mesta styrkan. Jag provsmakade ändå under tiden och rörde i mer och mer chili, tror att det blev närmare 2 msk än 1 som i receptet. Alltså ska jag nästa gång tänka på att använda en chili som är starkare i "skalet" - tror ändå att det hade blivit för starkt med alla kärnorna i.

Ett tips till, när det gäller glasyren: här finns stora möjligheter till improvisation. Testa att ha smält choklad i, kanske lite chili i någon form, någon annan krydda, någon örtkrydda kanske... Fritt lekutrymme alltså! (För att inte tala om garneringen...)



Choklad- och chilikaka
(12 bitar)

100 g mörk choklad
200 g smör
1 röd chili (1 msk finhackad)
1 liten barnmatsburk katrinplommonpuré (135 g)
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Glasyr:
2 1/2 dl florsocker
3 msk vatten
3 msk kakao

Sätt ugnen på 175 grader. Bryt chokladen i bitar. Smält smöret i en kastrull på låg värme. Lyft av kastrullen och rör ner chokladen under omrörning tills den har smält. Dela, kärna ur och hacka chilin. Blanda ner den i katrinplommonpurén. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ihop chokladen med katrinplommonpurén. Vänd ner äggsmeten. Sikta ner mjölblandningen i chokladsmeten, blanda ordentligt. Häll smeten i en smor och bröad form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i 40-45 minuter, täck ev med bakplåtspapper mot slutet av gräddningen. Låt svalna. Blanda ihop ingredienserna till glasyren och bred på kakan.

Inga kommentarer: