11 november 2007

Minikroppkakor med rårörda lingon

Temat för förra veckans mat var husmanskost och det gick faktiskt ganska bra! Testade grejer som laxpudding, strömmingslåda och mot slutet minikroppkakor med färsfyllning och rårörda lingon. Riktigt goda, även om jag med mina norrbottniska rötter såklart föredrar pitepalt!

Att göra kroppkakorna var faktiskt hur lätt som helst, speciellt om man har rester av kokad potatis. Tänk på att kroppisarna inte ska kokas för länge, detta för att undvika en ”svampig” konsistens. Sedan är det ju inte alla som faktiskt gillar kroppkakor överhuvudtaget – testa att lura dem genom att skiva kroppkakorna och steka upp dem dagen efter. Låter inte alls lika gott som det faktiskt är!

Använd riktigt smör som tillbehör. Till min stora skam hade vi bara flytande Milda Culinesse hemma och det blev verkligen inte gott till! Finns det inget smör hemma, ta typ Bregott, i alla fall något smörliknande i fast form.


Minikroppkakorna kokar

Kroppkakor med rårörda lingon och något smörliknande

Minikroppkakor
(ca 32 st – dvs. ca 4-6 portioner)

800 g potatis, kokt och pressad
2 ägg
2 tsk salt
ca 4 dl vetemjöl

Fyllning:
300 g blandfärs
1 purjolök, finhackad
2 krm salt
¾ tsk stött kryddpeppar

Fräs färsen i en stekpanna tillsammans med purjolök och kryddor. Dra åt sidan. Blanda potatis, ägg, salt och det mesta av vetemjölet – arbeta ihop till en deg. Nyp bitar av degen och forma till en boll. Tryck ut i handen till en cirkel, lägg en tesked fyllning i mitten och nyp ihop så att fyllningen täcks. Rulla till en rund boll. Lägg bollarna på en tallrik under tiden. Koka upp saltat vatten i en stor gryta. Lägg i några bollar i taget. När de flyter upp till ytan ska de koka max fem minuter till. Håll koll på dem! Ta upp med hålslev och servera genast med smör och lingon.

Inga kommentarer: