13 november 2007

Moussaka - så enkelt, så gott


Moussaka är en sådan där perfekt bjudrätt. Lätt att fixa till, in i ugnen och går superbra att värma upp senare. Jag fuskar rejält och använder Kelda ostsås istället för att göra min egen bechamelsås. Dessutom köpte jag en påse kryddmix för moussaka någon gång under Greklandsturen i somras och den fick äntligen komma till användning. Påsen innehåller oregano, kanel, muskot och kryddnejlika och en snabb sniff visar på att oregano och kanel är de klart dominerande kryddorna (kanske inte så förvånande). Visst är påsen en sådan där typisk turistgrej men den gjorde faktiskt moussakan riktigt god! Har du ingen liknande kryddmix, använd alltså mest oregano men blanda ut med lite kanel och ännu mindre muskot och kryddnejlika.

Moussaka
(4-5 port)

400 g blandfärs
1 aubergine
4-8 potatisar beroende på storlek
1 gul lök
1/2-1 röd chili
2-3 msk oregano, kanel, ev lite muskot och kanel
2 paket Kelda ostsås
1/2-1 dl riven ost, gärna smakrik
olivolja till stekning/pensling

Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisen och skär den i ca 1/2 cm tjocka skivor på längden. Koka ca 10 minuter eller tills skivorna är nästan genomkokta. Skär auberginen i lika tjocka skivor på längden. Pensla med lite olja och sätt in högt upp i ugnen i ca 10 minuter, vänd efter halva tiden. Under tiden, fräs färsen tillsammans med löken i lite olja i en stekpanna. Blanda i finhackad röd chili och kryddorna och stek några minuter till. Varva hälften av potatis, köttfärs, aubergine i en smörad ugnsfast form och häll så lite ostsås ovanpå. Upprepa. Häll resten av ostsåsen över och strö till sist lite riven ost överst. Grädda i ugnen ca 50-60 minuter, täck ev. med bakplåtspapper mot slutet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Mmmmums detta låter väldigt gott.
Denna kommer jag att göra till söndagsmiddag och sedan hoppas på rester inför ny jobbevecka, nr 47 detta år/AK