19 februari 2008

Rotfruktssoppa med basilikatopping

Ytterligare en snabb och smakrik soppa som kräver minimalt med arbetsinsats. Variera gärna rotfrukterna så länge som ungefär samma mängd används! Hacka ev. i en lök och lite chili i också. Ursprungligen ett recept från Allt om Mat.

Toppingen är gjord på en kruka basilika som mixades med ca 1 dl cream cheese, några matskedar crème fraiche, salt, peppar och några droppar olivolja. Vill man så går det ju lika bra att mixa krukan med bara olivolja (1/2 dl kanske?).

Rotfruktssoppa med basilikatopping
(4 port)

4-5 jordärtskockor (ca 150 g)
3-4 morötter (ca 300 g)
2-3 palsternackor (ca 275 g)
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
salt, peppar

1 kruka basilika
1 dl cream cheese (eller ca ett halvt normalstort paket)
1/2 dl crème fraiche
salt, peppar
olivolja

Skala rotfrukterna och skär dem i mindre bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med buljongtärningarna och häll på vattnet. Koka upp och låt koka tills rotfrukterna är mjuka, ca 20 minuter beroende på bitarnas storlek. Mixa med mixerstav direkt i kastrullen. Smaka av med salt och peppar.

Mixa alt. finhacka basilikan och blanda med cream cheese och crème fraiche. Smaka av med salt, peppar och lite olivolja.

Inga kommentarer: